Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Δεν υπογράφουν κλαδικές συμβάσεις


Με αποχώρηση απειλούν επιχειρηματίες από τις εργοδοτικές ενώσεις προκειμένου να μην συμπεριληφθούν στις κλαδικές συμβάσεις, επιλέγοντας επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.

Έτσι η προσπάθεια για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων βρίσκεται εντελώς στον αέρα με αποτέλεσμα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα να «καταρρεύσουν» αρκετά σύντομα στα επίπεδα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης όπως θα διαμορφωθούν από το νέο μνημόνιο, δηλαδή με το κατώτατο όριο των 586 ευρώ (μείωση που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά το 50% ή 60%).

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος ο υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης προέτρεψε εργοδότες και εργαζόμενους να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις υφιστάμενες αμοιβές.

Η ΓΣΕΕ προέτρεψε τις Ομοσπονδίες - μέλη της να προχωρήσουν σε κλαδικές συμβάσεις «ακόμη και με το πιστόλι στον κρόταφο», γιατί αυτό θα είναι προτιμότερο από αυτό που θα προκύψει μετά την 14η Μαΐου.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι κλαδικές συμβάσεις που θα υπογραφούν έως τις 14 Μαΐου θα ισχύσουν αντί των κατώτερων κλαδικών αμοιβών και των τεσσάρων επιδομάτων (τέκνων, ωρίμανσης, σπουδών, επικινδυνότητας) που προβλέπονται στο σχετικό νόμο.

Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο ηγεσίας, οι εργοδοτικοί φορείς επιθυμούν την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων αντιδρούν και προαναγγέλλουν την αποχώρησή τους από τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Πηγή: alterthess

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.