Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ένα όχι τόσο μακρινό παράδειγμα:
Το μεταλλείο Chuquicamata, στη Χιλή, καταναλώνει κάθε χρόνο

 57 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού  

Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης και της εθνικής σωτηρίας το ελληνικό κράτος ξεπουλάει γη και ύδωρ, δάση και βουνά, σε πολυεθνικές εταιρίες χρυσού στο Κιλκίς, στη Θράκη και στη Β. Χαλκιδική με διαδικασίες Fast Track. Με τις πρόσφατες εταιρικές εξαγορές, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», συμφερόντων της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας «Άκτωρ» και της καναδικής Eldorado Gold, αποκτά εκχωρήσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και 264000 στρέμματα της ΒΔ Χαλκιδικής στην οποία επιχειρεί να ξεκινήσει άμεσα την εξόρυξη στην τοποθεσία Σκουριές.

Η αρχική εκχώρηση αυτής της μεταλλευτικής ζώνης έγινε από τον τότε υφυπουργό Πάχτα (νυν δήμαρχο της περιοχής) το 2003 προς 11.000.000 ευρώ στην εταιρία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» συμφερόντων Μπόμπολα. Η σημερινή αξία τοποθετήθηκε στα 1800 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι το τωρινό τίμημα εξαγοράς, χρηματιστηριακός αέρας δηλαδή, που γέννησε εκείνη η υπογραφή του Πάχτα χωρίς να μεσολαβήσει καμία εργασία. Άλλα και εάν ξεκινήσουν οι εργασίες, το ελληνικό κράτος δεν θα αποκομίσει έσοδα διότι βάσει του μεταλλευτικού κώδικα τα δικαιώματα του δημοσίου από μεταλλευτικές εξορύξεις είναι μηδενικά. Το μοναδικό όφελος, είναι περιορισμένες και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως, η σταδιακή και ολοένα αυξανόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας από τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες στην περιοχή, όπως τουριστικές εργασίες, γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, αλιεία κ.α. Η αναπόφευκτή καταστροφή που επιφέρει η μεταλλευτική δραστηριότητα καταργεί την οποιαδήποτε προοπτική για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τις επόμενες γενιές. Δεν υφίσταται αειφόρος ανάπτυξη και βιώσιμες λύσεις όταν καταστρέφεται η πανίδα και η χλωρίδα, όταν αποστραγγίζονται τα νερά και δηλητηριάζονται ανεπανόρθωτα με αρσενικό, κυάνιο, θείο, όταν δημιουργούνται τεράστιοι κρατήρες και γιγαντιαίες χαβούζες με τοξικά απόβλητα. Η έναρξη μεταλλευτικών δραστηριοτήτων προϋποθέτει την αποστράγγιση του μεγαλύτερου υδατικού ταμιευτήρα της Χαλκιδικής που βρίσκεται στο σημείο αυτό και την καταστροφή του πιο πολύτιμου σε βιοποικιλότητα δασικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα.

Η ανοιχτή εξόρυξη (open pit) αδειοδοτημένης διαμέτρου 700m και πραγματικής μέχρι 2Κmχωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς, θα βρίσκεται σε ευθεία απόσταση 3Κm από το χωριό Μεγάλη Παναγιά. Αντιδρώντας στην επαπειλούμενη καταστροφή, η Λαϊκή Συνέλευση του χωριού, εγκατέστησε πριν 3 χρόνια φυλάκιο αγώνα στο βουνό ανακόπτοντας μέχρι σήμερα τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» θέλοντας να ξεκινήσει τα έργα και να παρακάμψει τις τοπικές αντιστάσεις, οργάνωσε ομάδες κρούσης τάζοντας προσλήψεις και εκβιάζοντας με απολύσεις. Η ανοιχτή εξόρυξη στη θέση του δάσους των Σκουριών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη του «επενδυτικού» προγράμματος που αφορά επιπλέον εξορύξεις στη Β. Χαλκιδική, στα βουνά του Κιλκίς σε Πάικο και Κρούσια αλλά και σε ολόκληρο τον Έβρο.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου 2012 με πρόσχημα την έναρξη των εργασιών, στήθηκε προβοκάτσια εμφυλίου πολέμου όταν ομάδα της αρχαιολογικής υπηρεσίας της εταιρίας μαζί με θεσμικούς φορείς και την αστυνομία ανέβηκαν στις Σκουριές. Εκεί ανακόπηκαν από τους κατοίκους άνδρες και γυναίκες που είναι ενάντια στα μεταλλεία. Με την ανοχή και τις πλάτες της αστυνομίας 400 «μισθοφόροι» ξυλοκόπησαν τους 30 κατοίκους κατέστρεψαν το φυλάκιο αγώνα, και έκτοτε κατέλαβαν την προς εξόρυξη περιοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» σήμανε συναγερμός και αφού έκλεισε το εργοστάσιο, μεταφέρθηκαν οι εργαζόμενοι (τραμπούκοι προσληφθέντες και υποψήφιοι) με λεωφορεία της εταιρίας στο βουνό όπου και τους επιτράπηκε η πρόσβαση από την αστυνομία η οποία είχε αποκλείσει το δρόμο σε όλους τους άλλους αντιδρώντες κατοίκους .

Διαφαίνεται για άλλη μια φορά η αγαστή συνεργασία αστυνομίας-συμφερόντων που κατέληξε στο να οδηγηθούν στο νοσοκομείο κάτοικοι της περιοχής. Ένας νεαρός από τη Μεγάλη Παναγιά αντίθετος στη λεηλασία του τόπου του, τραυματίστηκε από τους πληρωμένους μπράβους-εργαζόμενους και διακομίστηκε επειγόντως σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη γιατί τα τραύματα που υπέστη ήταν πολύ σοβαρά. 

Μια εικόνα από το μέλλον, όπου τα εκάστοτε ντόπια και διεθνή αφεντικά, για να εξασφαλίζουν τα κέρδη τους θα εξαπολύουν το μισθοφορικό τους στρατό κατά το δοκούν ενάντια στις τοπικές αντιδρώσες κοινωνίες.

Το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα εναντίον των νέων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και μεταλλουργιών χρυσού της περιοχής σε Δελτίο Τύπου «καταγγέλλει τον Αντιδήμαρχο Αριστοτέλη Μοσχόπουλο, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στρατωνίου Ζαγοράκη και τον Υποδιευθυντή της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» Στούρνα ως επικεφαλείς των τραμπούκων (εργαζομένων) και ηθικούς αυτουργούς των τραυματισμών. Καταγγέλλει το Δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα ο οποίος λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εταιρείας ενάντια στη θέληση των δημοτών που εκπροσωπεί.»

Το Συντονιστικό Επιτροπών Αγώνα αποφάσισε την κατάληψη του Δημαρχείου Αριστοτέλη η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, ενώ ο αγώνας θα διευρυνθεί. Το «Συντονιστικό» και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, δηλώνουν πως θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής της περιοχής και καλούν σε Πανελλαδική κινητοποίηση το Σάββατο και την Κυριακή 24-25 Μαρτίου 2012 στην Ιερισσό, για δυναμική αντίσταση της τοπικής κοινωνίας και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.


Καλούμε:

Παρασκευή 23 Μαρτίου 18:00μμ, ανοιχτή συνέλευση για τα γεγονότα στη Χαλκιδική

~ Μικρόπολις Κοινωνικός Χώρος για την Ελευθερία (Βασ. Ηρακλείου και Βενιζέλου, Θεσσαλονίκη)


Σάββατο 24 Μαρτίου στην κεντρική πλατεία της Ιερισσού από τις 12:00μμ


Κυριακή 25 Μαρτίου δυναμικές κινητοποιήσεις από την Ιερισσό προς το «Χοντρό Δέντρο» μεταξύ Παλαιοχωρίου-Μεγάλης Παναγιάς.



Αλληλέγγυες/οι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.