Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Συγκρούσεις στη Βαρκελώνη, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα μετά από πολλά χρόνια




Η γενική απεργία της 29ης Μαρτίου παρέλυσε μεγάλο μέρος της Ισπανίας. Τα λιμάνια είχαν κλείσει, μαζί με πολλά εργοστάσια, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε 24% (αν και στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, άναψαν τα φώτα στους δρόμους την ημέρα για να επηρεάσουν τα στατιστικά), η συγκοινωνία παρέλυσε σε πολλές περιοχές, η συμμετοχή στα εργοστάσια ήταν περίπου 80-100% ενώ στις υπηρεσίες και τα μικρά μαγαζιά περίπου 25-30%.

Στη Βαρκελώνη, η γενική απεργία άρχισε τα μεσάνυχτα με πικετοφορίες κτλ. Στο κέντρο, μια ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε ένα καζίνο, για να το κλείσει, αλλά όταν μπήκαν μέσα άρπαξαν 2.300 ευρώ και έφυγαν. Το πρωί, τουλάχιστον 8 αποκλεισμοί δρόμων ήταν σε εξέλιξη, σε κεντρικούς δρόμους και στις εισόδους της πόλης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να κατεβαίνουν στο δρόμο, μαγαζιά εξαναγκάζονταν να κλείσουν, ενώ προς το απόγευμα η πόλη έζησε τις μεγαλύτερες συγκρούσεις εδώ και πολύ καιρό, σύμφωνα με κάποιους ίσως και από τη δεκαετία του 1980. Πολλές τράπεζες και καταστήματα πολυτελείας σπάστηκαν, πολλά οδοφράγματα και πυρπολημένες επιχειρήσεις.

Σε μερικές περιπτώσεις οι μπάτσοι απωθήθηκαν με μολότοφ και πέτρες, ενώ μετά από πολύ καιρό η καταλανική αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά. Πολλοί δημοσιογράφοι και ασφαλίτες δέχθηκαν επίθεση. Αναρχικοί, σοσιαλιστές, άλλοι αριστεροί και νεολαίοι συμμετείχαν για πολλές ώρες στη σύγκρουση.

Πολλά άτομα τραυματίστηκαν.

Μπορείτε να δείτε μερικά βίντεο από Βαρκελώνη στα ακόλουθα λινκ, αν και τα σημαντικότερα γεγονότα δεν έχουν καταγραφεί, ως συνήθως φυσικά…


http://videos.lavanguardia.com/20120329/54279044815/tiros-y-barricadas-en-el-centro-de-barcelona.html

Πηγή: http://anarchypress.wordpress.com/



Συμπληρωματικά από το http://e-globbing.blogspot.com

ΙΣΠΑΝΙΑ: Γενική απεργία– Πολλές συλλήψεις!


Τουλάχιστον 58 άτομα συνελήφθησαν και 9 άτομα – 3 αστυνομικοί και 6 απεργοί – έχουν τραυματιστει κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας που ξεκίνησε χθες το βράδυ στην Ισπανία. Η απεργία είναι η 6η από την πτωση της δικτατορίας το 1975.


Η απεργία της Πέμπτης γινεται σε διαμαρτυρία κατά της προτασης του προϋπολογισμού που η νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή, μεταξυ αλλων και της επιδείνωσης των εργατικων δικαιωματων, γράφει η εφημερίδα The Guardian.




Η Ισπανία έχει πληγεί σκληρά από την κρίση του ευρώ, και η ανεργία στα ύψη 23%, 50% μεταξυ των νέων.

Η απεργία, που ξεκίνησε από τα δύο μεγαλυτερα συνδικάτα της Ισπανίας, το UGT και το CCOO, καλύπτει 100 πόλεις και πλήττει κυρίως τις μεταφορές και τις δημόσιες μεταφορές όλων των ειδών. 
Η εναέρια κυκλοφορία διεκοπη σχεδόν ολοκληρωτικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.