Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Aποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής

 

Για τη νέα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που διαμορφώνεται

Δύο χρόνια διαρκούς επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, δύο χρόνια διαρκούς κινητοποίησης των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα. Δεν πρόκειται απλά για χειροτέρευση, έστω και μεγάλη, των όρων εργασίας και διαβίωσης του λαού. Δεν πρόκειται για μια στενωπό που θα διαρκέσει κάποια χρόνια, έστω και πολλά, και μετά θα επανακάμψουμε. Πρόκειται για ιστορική ανατροπή των όρων ύπαρξης της εργατικής τάξης. Μας γυρνάνε στο 1850 για να δουλεύουμε από ήλιο σε ήλιο, για ένα κομμάτι ψωμί. Αλλιώς, μας πετάνε στην ανεργία και την περιθωριοποίηση, στα αζήτητα της καπιταλιστικής χωματερής, μιας και το σύστημα δεν μας χρειάζεται όλους.

Ο καπιταλισμός μας λέει ωμά πως, το μόνο που μπορεί να μας προσφέρει είναι η φτώχεια, η μακροχρόνια ανεργία, η εξαθλίωση, η στέρηση, ο πόλεμος. Αυτό που εμείς θέλουμε καμία σχέση δεν έχει με τις «παλιές καλές μέρες», με την ψεύτικη ευδαιμονία των δανείων και των πιστωτικών καρτών, με την «ευτυχία» του στρες και της αποξένωσης, με την «αφθονία» της κατανάλωσης και της οικολογικής καταστροφής. Η ισχυρή Ελλάδα της Ολυμπιάδας, του ξεζουμίσματος των μεταναστών, η Ελλάδα που πουλά τσαμπουκά στα Βαλκάνια και στέλνει στρατό στο Αφγανιστάν και στη Σομαλία ποτέ δεν ήταν το όραμά μας. Η Ελλάδα της ευημερίας των δεικτών και της αφασίας των τηλε-παραθύρων ήξερε καλά να κρύβει τη δυστυχία των ανθρώπων. Αυτή η Ελλάδα ευτυχώς χρεοκόπησε! Δεν την αναπολούμε. Παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία που στο κέντρο της θα έχει τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες.

Στις απεργίες και τις διαδηλώσεις φωνάξαμε, «δε θα φύγουμε, αν δεν φύγουν αυτοί που ρημάζουν τη ζωή μας»! Το φωνάζουμε και πάλι, πιο αποφασιστικά, πιο επίμονα.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ!
- Να ανατρέψουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης διαρκείας που μας έχουν επιβάλει. Κάτω η κυβέρνηση του τραπεζίτη Παπαδήμ(ι)ου, των κομμάτων του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΔΝΤ, του ΣΕΒ. Κάτω κάθε κυβέρνηση κοινωνικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους. Να πάρει ο λαός στα δικά του χέρια τις τύχες του, μέσα από συνελεύσεις σε γειτονιές και σε χώρους εργασίας.
- Απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα, «συναίνεση ή χρεοκοπία» που χρησιμοποιούν κράτος και αφεντικά για να επιβάλουν την υποταγή μας, να αντιτάξουμε το πραγματικό δίλλημα του κόσμου της δουλειάς, «καπιταλιστική βαρβαρότητα ή ανατροπή για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια και εξαθλίωση, για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας».
- Όχι στο σφαγείο των δανειακών συμβάσεων, του ευρώ και της ΕΕ. Δεν θα πληρώσει ο λαός το χρέος.
- Ενωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουμε φραγμό στην εργοδοτική ασυδοσία και στους εκβιασμούς τους. Να ανατρέψουμε τα σχέδια τους για το τσάκισμα κάθε έννοιας συλλογικότητας και για την ιδεολογική υποταγή μας. Να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας. Όπλο μας είναι η συλλογική και από τα κάτω οργάνωση στους χώρους δουλειάς.
- Η κρατική και παρακρατική τρομοκρατία δεν θα λυγίσουν τους λαϊκούς αγώνες. Άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων των απεργιών και των διαδηλώσεων. Να σταματήσουν οι διώξεις. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε.
- Αντίσταση – Ανυπακοή - Αλληλεγγύη


ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΤΗ. Μπορούμε να κερδίσουμε, μόνο αν πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και ανατρέψουμε στην πράξη τα σχέδια εργοδοτών- κυβερνήσεων.

Για το πρόγραμμα δράσης του Συλλόγου

Α. Για ένα πανεργατικό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Μαζί με όλο το εργατικό κίνημα παλεύουμε για :
- Ανατροπή όλου του νομικού πλαισίου που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ). Κατάργηση κάθε μορφής ατομικής σύμβασης. Καμία μείωση μισθών, καμία αφαίρεση μισθολογικών κατακτήσεων (π.χ. επιδόματα). Κατοχύρωση των επιχειρησιακών και κλαδικών ΣΣΕ και των όρων που προβλέπονται σε αυτές και είναι καλύτεροι από την Εθνική Γενική ΣΣΕ. Μας λένε, πρέπει να μάθετε να ζείτε με μισθούς Βουλγαρίας, τιμές Ολλανδίας και φόρους Σουηδίας. Τους απαντάμε, διεκδικώντας 1400 ευρώ (καθαρά) κατώτερο μισθό. Θέλουμε να ζούμε αξιοπρεπώς από το μισθό μας χωρίς δεύτερη δουλειά και υπερωρίες. Η ακρίβεια δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε ούτε με 490 ευρώ, ούτε με 700. 

Παλεύουμε ταυτόχρονα για να κλείσει η ψαλίδα των μισθολογικών ανισοτήτων, στην προοπτική της εξίσωσης των μισθών προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Η κοινωνία που οραματιζόμαστε έχει ως αρχής της, «από τον καθένα σύμφωνα με τις δυνατότητες του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». 
- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης (ωρομίσθιο, εκ περιτροπής εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου κλπ) και των νόμων που τις στηρίζουν. Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. 35ωρο-7ωρο-5ήμερο, όχι στο σπαστό ωράριο.
- Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα. Να μετατραπεί σε ποινικό αδίκημα η μη καταβολή δεδουλευμένων για πάνω από 2 μήνες. Να σταματήσει το πολιτικό και νομικό πλέγμα προστασίας των εταιρειών. Να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι και τα δεδουλευμένα τους από τον πτωχευτικό κώδικα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε μέτοχοι, ούτε πιστωτές. Δέσμευση των κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων (προσωπικών ή άλλων εταιρειών) του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει για να καλυφθούν οι αποζημιώσεις, τα επιδόματα ανεργίας των απολυμένων και τα ασφαλιστικά ταμεία
- Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους. Όχι στους νόμους Λοβέρδου που διαλύουν τη δημόσια υγεία.
- Κανένας χωρίς σύνταξη στα 55. Ριζική μείωση των ηλικιακών ορίων για συνταξιοδότηση, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βρουν δουλειά οι άνεργοι. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς. Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος για τα χρέη που δημιούργησαν στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Κατάργηση τώρα όλων των χαρατσιών και της φοροληστείας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο, όχι στις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Να φορολογηθεί η εκκλησιαστική περιουσία.

Β. Προσανατολισμός στους χώρους δουλειάς. Οργανώνουμε διεκδικήσεις για την περιφρούρηση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Προωθούμε τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών - επιτροπών αγώνα. Οι Επιτροπές βασίζονται στις συνελεύσεις των εργαζομένων στους εργασιακούς χώρους. Στις συνελεύσεις συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι άσχετα αν είναι μέλη του συλλόγου, ή όχι. Δεν συμμετέχουν οι άνθρωποι της εργοδοσίας. Στις Επιτροπές εναλλάσσονται όλοι οι συνάδελφοι. Δεν αναθέτουμε τα προβλήματα στους πρόθυμους. Όλοι δείχνουμε διαθεσιμότητα, όλοι αναλαμβάνουμε μερίδιο ευθύνης, όλοι βγαίνουμε μπροστά. Η Επιτροπή είναι το σωματείο στον χώρο της, αυτή είναι υπεύθυνη για τη «γραμμή» που θα χαράζεται, σε συνεργασία με το σύλλογο. Η Επιτροπή είναι το λιγότερο 3μελης. Επιδίωξή μας είναι μέσα από τις συνελεύσεις και τις Επιτροπές να σπάσουμε την ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή την εξατομικευμένη επίθεση του εργοδότη. Είναι πολύ σημαντικό να απαντάμε οι συνάδελφοι στους εργασιακούς χώρους ως σύνολο, ως ενότητα.
Οι εργοδότες έχοντας φουσκωμένα τα πανιά τους από το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να μειώσουν τους μισθούς, θα απαιτήσουν υπογραφή ατομικών συμβάσεων. ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Απαντάμε συλλογικά, οργανώνουμε συνέλευση, απευθυνόμαστε στο σύλλογο.
Άμεσος στόχος μας είναι να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν συνελεύσεις και Επιτροπές στους εργασιακούς χώρους που υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και απευθύνονται αυτό το διάστημα στο Σύλλογο.

Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτεί το Δ.Σ. του Συλλόγου να προχωρήσει στην κήρυξη στάσεων εργασίας και απεργιών στους εργασιακούς χώρους, όπου οι συνάδελφοι οργανώνουν την αντίστασή τους στις επιθέσεις της εργοδοσίας.

Γ. Κινούμε άμεσα διαδικασία για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2012. Σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία (ΟΙΥΕ) και το σωματείο της Θεσ/κης καλούμε τους εργοδότες σε διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου συλλογικής σύμβασης που είχαμε επεξεργαστεί για το 2011 (χωρίς όσα μπήκαν στη ΣΣΕ του 2011). Στόχος μας να κατοχυρώσουμε τις οικονομικές και θεσμικές καταχτήσεις των παλαιότερων ΣΣΕ και να αποσπάσουμε νέες.
Προωθούμε παραπέρα το συντονισμό για τις ΣΣΕ με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα. ιδιαίτερα με όσα έχουν εμπλακεί σε διαδικασίες υπογραφής ΣΣΕ. Και με όσα το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτυχθεί αγωνιστικοί δεσμοί. Εκτιμούμε θετικά την πρωτοβουλία που πήραμε 5 σωματεία και οργανώσαμε ενημερωτική εκδήλωση (22/1) για τις ΣΣΕ και τις ανατροπές στην εργατική νομοθεσία, με εργατολόγους. 

Δ. Προχωράμε σε Κλαδική Απεργία την Τρίτη 15 Μάη, απαιτώντας να μπει φραγμός στις εργοδοτικές επιθέσεις (απολύσεις, περικοπές μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων) Προχωράμε σε Κλαδική Απεργία και απαιτούμε την υπογραφή Κλαδικής ΣΣΕ.

Ε. Συγκροτούμε Επιτροπή Ανέργων στο πλαίσιο του συλλόγου. Πρώτη προτεραιότητα να γίνει καταγραφή των ανέργων συναδέλφων, αξιοποιώντας και τα τηλέφωνα από το βιβλίο μελών. Οι άνεργοι είναι συνάδελφοί μας, είναι μέλη του συλλόγου. Συνάντηση των ανέργων του κλάδου την Δευτέρα 2/4 στις 7.00 μ.μ στα γραφεία του συλλόγου. Η Επιτροπή Ανέργων του συλλόγου θα συμμετάσχει στο συντονιστικό συλλογικοτήτων ανέργων που έχει συγκροτηθεί. Επιδιώκει επαφές με συλλογικότητες στις γειτονιές, ώστε να απευθυνθεί στους ανέργους και στα τοπικά ΟΑΕΔ. Η Επιτροπή Ανέργων θα πρωτοστατήσει στα ζητήματα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στο πλαίσιο του συλλόγου. 
Το πλαίσιο διεκδικήσεων του Συλλόγου για τους ανέργους και την ανεργία είναι:
1. Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. 
2. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις, για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Επίδομα ανεργίας και στους αυτοαπασχολούμενους που έμειναν άνεργοι. 
3. Επίδομα ανεργίας 1.400 ευρώ, όσο και ο κατώτερος μισθός, όσο και η κατώτερη σύνταξη που διεκδικούν τα συνδικάτα. Για την ανεργία ευθύνονται οι καπιταλιστές και το κράτος, όχι οι άνεργοι. 
4. Πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών των ανέργων. 
5. Μείωση 50% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Να καταργηθεί το χαράτσι (λογαριασμούς της ΔΕΗ). 
6. Δωρεάν μετακίνηση στις αστικές συγκοινωνίες. Η κάρτα ανεργίας να λειτουργεί ως κάρτα απεριόριστων διαδρομών. Μειωμένο εισιτήριο (κατά 50%) για τρένα και πλοία. 
7. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης. 
8. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, κ.λπ.). 
9. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. 
10. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε ως Σύλλογος στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν συλλογικότητες ανέργωνστις 14/3 και 15/3 για το ζήτημα της ανεργίας και για το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανέργων.

ΣΤ. Απολογίζουμε θετικά την παρέμβαση στο ΙΚΑ για το πρόβλημα των συναδέλφων από τις εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα.Θα κινηθούμε δραστήρια και στο μέλλον για να σταματήσει το αίσχος, οι εργοδότες να μην κολλάνε ένσημα (μαύρη ανασφάλιστη εργασία ή μη καταβολή εισφορών) και το ΙΚΑ να τους κάνει πλάτες. Προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους, απολυμένους, σε επίσχεση που έχουν τέτοιο πρόβλημα να προχωράνε σε καταγγελία στο ΙΚΑ και παράλληλα μεταφέρουμε την κάθε περίπτωση στη διοίκηση του ΙΚΑ με παράσταση διαμαρτυρίας που θα οργανώνει ο Σύλλογός μας, απαιτώντας συγκεκριμένη λύση.

Ζ. Εκδίδουμε το «Κακέκτυπο», την εφημερίδα του Συλλόγου, ώστε να συλλογικοποιηθεί η εικόνα, οι αγωνιστικές εμπειρίες και η δράση του Συλλόγου και των εργαζόμενων σε πολλούς χώρους δουλειάς σε όλο τον κλάδο. Στόχος μας είναι η εφημερίδα του Συλλόγου να παίξει έναν συνολικότερο ρόλο ενημέρωσης ως εργατικό έντυπο: για τις εξελίξεις στο εργατικό κίνημα, για διεθνείς εργατικές αντιστάσεις, για τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα, για τον πολιτισμό, την τέχνη, το βιβλίο. Η εφημερίδα του συλλόγου πρέπει να αποτελέσει χώρο έκφρασης και βήμα διαλόγου για τους προβληματισμούς των μελών του Συλλόγου. Προχωράμε στην άμεση έκδοση με την ύλη που έχει μαζευτεί και επιδιώκουμε την κυκλοφορία ενός τεύχους ακόμη στο πρώτο 10ήμερο του Μάη (να συμπέσει με την κλαδική απεργία).

Η. Κυκλοφορούμε άμεσα στον κλάδο ενημερωτικό κείμενο για τις ανατροπές στους μισθούς και τις κλαδικές συμβάσεις, όπως ορίζονται από την ψήφιση του Μνημονίου 2 και του εφαρμοστικού νόμου. Προετοιμάζουμε κείμενο για την κρατική καταστολή. Οι εργατικοί και κοινωνικοί αγώνες θα βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με την κρατική βία και τρομοκρατία και θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απαντήσουν.

Θ. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πλαισιώσουν τη δράση του συλλόγου. Προσανατολισμός μας είναι να πυκνώσουν οι Γενικές Συνελεύσεις. Ταυτόχρονα να συμμετέχουμε όλο και περισσότεροι συνάδελφοι στις βδομαδιάτικες συνελεύσεις δράσεις που γίνονται κάθε Πέμπτη και οι οποίες συντονίζουν τη δράση του συλλόγου, για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γ.Σ. Η δράση του συλλόγου για να απλωθεί σε όλο τον κλάδο και για να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται όλους τους συναδέλφους. Πάντα στο σύλλογό μας υπήρχε ανοιχτό μέτωπο ενάντια στη λογική της ανάθεσης. Δεν υπάρχουν ειδικοί για τη λύση των προβλημάτων. Δεν υπάρχουν ηγέτες που τους αναθέτουμε τις τύχες μας. Ο Σύλλογος είναι ο καθένας από εμάς. 

Ι. Νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Κυριακή 22 Απρίληόπου θα συζητηθούν:
- η πορεία προς την κλαδική απεργία
- μορφές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στο πλαίσιο του Συλλόγου
- η προώθηση της ιδέας του πανεργατικού μετώπου και του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων. Γι’ αυτό το θέμα θα καλέσουμε στη συνέλευση συναδέλφους από τα μορφώματα συντονισμού που υπάρχουν, για να κάνουν σύντομη ενημέρωση για την προσπάθειά τους.
- για τη στάση του συλλόγου απέναντι στα ΜΜΕ.
Για τα ζητήματα αυτά θα γίνουν συζητήσεις σε μαζέματα του συλλόγου πριν από την επόμενη Γ.Σ.

ΙΑ. Εκδίδουμε ψήφισμα συμπαράστασης για τον απολυμένο εργάτη στην Κομοτηνή, ο οποίος μέσα στην απελπισία του εισέβαλε ένοπλος στην εταιρεία που εργάζονταν, πυροβόλησε και συνέλαβε ομήρους. Η ενέργειά του ήταν μια κραυγή απόγνωσης για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί από τις επιλογές του πρώην εργοδότη του. Όταν σπέρνουν εξαθλίωση, θα θερίσουν οργή. Και αυτή η οργή δε θα εκφραστεί μόνο με διαδηλώσεις σαν αυτή της 12ης Φλεβάρη. Θα εκφραστεί και με πράξεις απελπισίας. Ως σύλλογος βρισκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου. 

ΙΒ. Συμμετέχουμε στην πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης ενάντια στον καπιταλισμό (Μ31). Το Σάββατο 31 Μάρτη διαδηλώνουμε με το πανώ του Συλλόγου. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία σε συμμετοχή και στη συγκρότηση κοινού μπλοκ σε αυτή τη διαδήλωση. Με τη συμμετοχή μας σε αυτή τη διαδήλωση προβάλλουμε την ανάγκη για πανευρωπαϊκό συντονισμό των εργατικών αγώνων. Η προώθηση της ιδέας του πανευρωπαϊκού συντονισμού πρέπει να είναι μια διαρκής διαδικασία και είναι ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες στο μέλλον σε αυτή την κατεύθυνση. Ως σύλλογος θα μπούμε μπροστά για μια τέτοια προσπάθεια. 


Κυριακή 4/3/2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.