Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: η νέα κατάσταση με τις ΣΣΕ

Η νέα κατάσταση 
με τις συλλογικές συμβάσεις

Η νέα «δανειακή σύμβαση» είναι το μανιφέστο του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στην εργατική τάξη και τον λαό που ολοκληρώνει την πλήρη αλλαγή του εργασιακού μοντέλου που ξεκίνησε με το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο. Πρόκειται για ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σε κάθε δικαίωμα, ρυθμιστικό πλαίσιο και εργατική συλλογικότητα.

Οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις καθόριζαν σε μεγάλο βαθμό από τη μια μεριά τις απολαβές (για περίπου το 75% των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα) αλλά και ένα πεδίο συλλογικής συνείδησης και διεκδίκησης των όρων διαβίωσής μας.

Η απόφασή της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου για τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις στο όριο του βασικού μισθού των 500 ευρώ της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. επιχειρούν την νομιμοποίηση της διάλυσης και των δύο. Όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια κάνουν το ίδιο. Πλήρης διάλυση των μισθών, των συντάξεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κατάργηση κάθε ίχνους προστασίας των εργαζόμενων, αλλά και κάθε θεσμοθετημένης συλλογικής έκφρασης και μέσου διεκδίκησης αυτών των αναγκών και δικαιωμάτων. Και όλα αυτά μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στόχος είναι η απόλυτη εξατομίκευση και κατακερματισμός σε επίπεδο μονάδας και ατόμου ώστε να κυριαρχήσει η απόλυτη εκμετάλλευση, και η υποταγή στην εργοδοτική εξουσία. Εκτιμάται ακόμα πως η εφαρμογή αυτών των μέτρων μεταφέρει πάνω από 6 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους στους εργοδότες.
Με μείωση των ελάχιστων μισθών της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης της ΓΣΕΕ κατά 22% και 32% για τους νέους κάτω των 25.
Τσάμπα νέους εργαζόμενους και νομιμοποίηση της ανισότητας ανάμεσα στους εργαζόμενους, που θα δουλεύουν με 510 ευρώ μικτά, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της ανεργίας» και στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» που σαν κριτήριο θέσπισε η κυβέρνηση ήδη από το 2010.
Με την μετατροπή του οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας σε διακοσμητικό όργανο και βασικά σε εργοδοτικό μοχλό, καθώς η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνει μόνο από κοινού με την εργοδοσία.
Με κατάργηση των ΣΣΕ στις αορίστου χρόνου μέχρι του χρόνου. Μετά τη λήξη κάθε σύμβασης εξακολουθεί να είναι σε ισχύ και για τρεις μήνες ακόμη. Μετά από το διάστημα αυτό, στην περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα Σύμβαση, ισχύει ο βασικός μισθός της κλαδικής συν 4 επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης, βαρέα και ανθυγιεινά) μόνο εάν προβλέπονται από την κλαδική ή υπογράφονται ατομικές συμβάσεις. Η κυβέρνηση κατάργησε την πλειοψηφία των επιδομάτων που ενίσχυαν σημαντικά το εργατικό εισόδημα (πχ γλώσσας, υπολογιστή, γάμου κλπ).
Οι αυξήσεις θεωρούνται απαγορευμένες μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω από 10%.


Mε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων σαν συνδυασμό του «κουρέματος» των αποθεματικών, της κατάρρευσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της έκρηξης της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι με δελτίο συνάδελφοι μηχανικοί καλούνται να πληρώσουν νέες υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με προτεραιότητα στην ενέργεια με την άμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, των θυγατρικών της (ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ κλπ), και τμημάτων της ΔΕΗ.
Με μείωση των δαπανών για την υγεία σε λιγότερο από το 6% του ΑΕΠ.
Με αξιολογήσεις στο Δημόσιο από τους «εμπειρογνώμονες» προκειμένου να υπάρξει κατάργηση οργανισμών, αναδιοργάνωση και 15.000 απολύσεις στο 2012, στα πλαίσια της στρατηγικής των 150.000 απολύσεων μέχρι το 2015.

Τη νέα «νομιμότητα» πρέπει να την αρνηθούμε!

Οι εργαζόμενοι και το εργατικό κίνημα πρέπει να σκεφτούμε από την αρχή:
τη «νομιμότητα» του να δουλεύεις όλη τη μέρα και να μην μπορείς να ζήσεις με τον μισθό σου.
τη «νομιμότητα» της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, του ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών.
τη «νομιμότητα» της «παραγωγικότητας» για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.
τη «νομιμότητα» τους στην οποία προσπαθούν να μας υποτάξουν/καθηλώσουν σαν απόλυτο κανόνα ρύθμισης της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας, σαν αυταξία.

Είμαστε εμείς, οι εργαζόμενοι, που παράγουμε τον πλούτο και νόμος πρέπει να είναι οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι επιθυμίες μας και όχι οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, τα κέρδη τους και η εκμετάλλευσή μας!

Απέναντι σε αυτό τον ορυμαγδό η ηγεσία της ΓΣΕΕ προσμένει τους εργοδότες «να τιμήσουν την υπογραφή τους», ενώ η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιθυμούν την υπογραφή των συνδικάτων για την άμεση και συνολική μείωση των μισθών!

Για εμάς είναι επείγον καθήκον να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την υπογραφή από μέρους ομοσπονδιών και της ΓΣΕΕ νέων συλλογικών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς. Καμιά μείωση μισθών!! Εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων. Υπογραφή νέων ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Αυτήν την υπογραφή δεν πρέπει να την πάρουν!

Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε την τακτική του υποταγμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού, που απέναντι σε αυτή την επίθεση αναπαράγει με καταστροφικό ρόλο τα κυρίαρχα διλήμματα: είτε «συντεταγμένη» μείωση των μισθών ή «χαοτικές» μειώσεις άνω του 50% σε περίπτωση που δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις που θα εμπεριέχουν την μείωση. Η γραμμή αυτή είναι καταστροφική για τα εργατικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα να απαντήσουμε με την αγωνιστική, ταξική ενότητα και να μην βάλουμε οι ίδιοι ταφόπλακα και με την υπογραφή μας στα δικαιώματά μας.

Η συλλογική σύμβαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

Η συλλογική σύμβαση του ΣΜΤ για των κλάδο της μελέτης και της κατασκευής είναι αορίστου χρόνου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ισχύ. Καλύπτει όλους τους τεχνικούς με εξαρτημένης σχέση εργασίας, δηλαδή και όσους αμείβονται.με δελτίο παροχής υπηρεσιών Όλα τα προηγούμενα χρόνια το σωματείο έδωσε τη μάχη για την εφαρμογή της σύμβασης και έτσι αποτέλεσε ένα όπλο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με όπλο τη συλλογική σύμβαση και τη στήριξη του σωματείου πολλοί εργαζόμενοι διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους και κέρδισαν.

Η σύμβαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, όπως και κάθε σύμβαση αορίστου χρόνου, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ για ένα περίπου χρόνο ακόμη. Το σωματείο θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, καθώς και για την συγκρότηση ενός μετώπου αγώνα με άλλα σωματεία και εργαζόμενους στον κλάδο, αλλά και συνολικά, για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων, την αναγέννηση των συλλογικών αντιστάσεων και της κατάκτησης μια ανώτερη ενότητας των εργαζόμενων σε αντίθεση με την εξατομίκευση και την υποταγή.

Nα αντισταθούμε στο χώρο δουλειάς!

Οι εργοδότες, έχοντας φουσκωμένα τα πανιά τους από το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να μειώσουν τους μισθούς, θα απαιτήσουν υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Δεν πρέπει να ανεχτούμε την κατάσταση αυταπατώμενοι ότι μπορούμε να βολευτούμε ατομικά. Προασπίζουμε συλλογικά τους μισθούς και τα δικαιώματα μας. Προασπίζουμε τη συλλογική σύμβαση του σωματείου μας που βρίσκεται σε ισχύ. Παλεύουμε συλλογικά και με αξιοπρέπεια.
Όταν και εάν κληθούμε από τον εργοδότη μας σε διαβούλευση, συναίνεση ή συμφωνία προκειμένου να υπογράψουμε οποιασδήποτε μορφής «σύμβαση», δεν υπογράφουμε επί τόπου!
Αρνούμαστε να συμφωνήσουμε οτιδήποτε σε ατομική βάση. Καταγγέλλουμε τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς στο σωματείο.
Ενημερώνουμε όλους τους συνάδελφους για την ανάγκη να μην υπογράψει κανείς τίποτα κατά μόνας. Συγκροτούμε σωματειακή επιτροπή όλων των εργαζόμενων ανεξαρτήτος ειδικότητας, με την κάλυψη του σωματείου.
Οι μισθοί μας είναι αδιαπραγμάτευτοι, όσο αδιαπραγμάτευτο ήταν και είναι για την εργοδοσία το «δικαίωμά» της να μη μοιράζεται τα κέρδη της με το προσωπικό της.
Επιδιώκουμε να σπάσουμε την ατομική διαπραγμάτευση, δηλαδή την εξατομικευμένη επίθεση του εργοδότη.
Είναι πολύ σημαντικό να απαντάμε οι συνάδελφοι στους εργασιακούς χώρους ως σύνολο, ως ενότητα. Δε διαλέγουμε τον ατομικό δρόμο,διαπραγματευόμαστε συλλογικά!

Ο αγώνας ενάντια σε αυτά τα σχέδια είναι αγώνας επιβίωσης. Εάν περάσουν η ζωή μας συντριβεί, τα παιδιά μας θα ζήσουν σε ένα κόσμο δίχως αύριο. Και όλα αυτά όταν το ελληνικό κεφάλαιο χωνεύει, στα σεντούκια της Ελβετίας και στον ελληνικό φορολογικό παράδεισο, τη λεία του από την εικοσάχρονη εποποιία της κερδοφορίας του.

Συλλογική αντίσταση! Στη μάχη αυτή κανείς να μη μείνει μόνος!

Σήμερα απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση που δεχόμαστε, εμείς οι εργαζόμενοι τεχνικοί καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος της «ατομικής επιβίωσης» είναι αδιέξοδος και εντελώς αναποτελεσματικός.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών συνενώνει και υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων τεχνικών του κλάδου. Καλύπτει όλους τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση, αλλά.και τους απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών Εκφράζει την αλληλεγγύη για κάθε συνάδελφο που βρίσκεται στο στόχαστρο.

Παλεύει ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις μειώσεις μισθών, ενάντια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, στις απολύσεις και τις βάρβαρες επιπτώσεις της κρίσης στους εργαζόμενους.

Ενισχύουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας.

Σήμερα που μας θέλουν τον καθένα μόνο του, κι όλους μαζί ανίσχυρους απέναντι στην πολιτική τους, χρειαζόμαστε ένα σωματείο πολιτικά και αριθμητικά ισχυρό. Ένα σωματείο του αγώνα, για να υπερασπίζεται αποτελεσματικά και να διευρύνει τις κατακτήσεις μας και να φέρνει στο προσκήνιο τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα. Καλούμε κάθε συνάδελφο να διαλέξει το δρόμο του αγώνα, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Οργανωνόμαστε και συμμετέχουμε στο σωματείο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας.

Επιβάλλεται να δράσουμε διαφορετικά απ’ ότι μέχρι σήμερα.

Ο αντίπαλος κινήθηκε αποφασιστικά, στρατηγικά, επιβάλλοντας βίαια μια νέα κατάσταση. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι, το εργατικό κίνημα πρέπει να δουν την κατάσταση αυτή ως ένα «σημείο μηδέν», και να ανασυγκροτηθούν ταξικά σε νέες βάσεις, ανεξάρτητες από τις λογικές των «κοινωνικών εταίρων», των κομματικών πελατειών, των «εξαιρέσεων» κατά κλάδο ή της σιγής για να μην μας «πάρουν τα σκάγια» και της ατομικής διαπραγμάτευσης. Ο αγώνας των εργαζόμενων της χαλυβουργίας που νίκησαν το φόβο, τους εκβιασμούς, την απειλή της πείνας, και γι’ αυτό είναι ήδη νικητές, μας δείχνει το δρόμο για να συναντηθούμε και να βαδίσουμε με αξιοπρέπεια. Να ενισχύσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας με νέους πιο αποτελεσματικούς τρόπους. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους να συγκροτήσουμε ένα πανεργατικό μέτωπο για να ανατρέψουμε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, τη συγκυβέρνηση των κομμάτων του κεφαλαίου, το διαρκές σφαγείο των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, του ευρώ και της ΕΕ.



ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ.

ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ

ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΌΝΤΑΙ ΜΕ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΏΝ.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


Πηγή: www.somt.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.