Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα για τους τρεις διωκόμενους φοιτητές στο τμήμα Χημείας


 

Ψήφισμα αλληλεγγύης, αξιοποιήσιμο 
σε σωματεία, συλλόγους, κινήσεις, συλλογικότητες


Η πολιτική συγκυρία χαρακτηρίζεται απ’ το σάρωμα των κατακτήσεων του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας, κατάργηση κάθε συλλογικής κατοχύρωσης. Η διέξοδος απ’ την κρίση με όρους επιβίωσης των ρυθμών συσσώρευσης κέρδους, σκληρά προσδεμένη στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, απαιτούσε τη συστράτευση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ για την χυδαία επιβολή της αναδιάρθρωσης των σχέσεων εργασίας, της αποπεράτωσης βαριών χτυπημάτων στον κοινωνικό ιστό. Η αντίσταση αγωνιζόμενων κομματιών της εργασίας, οι πολυήμερες καταλήψεις μαθητών και φοιτητών, οι μεγαλειώδεις πανεργατικές απεργίες, πολεμήθηκαν σκληρά και αμείλικτα με σωρεία λάσπης, ιδεολογικής τρομοκρατίας, σκληρής καταστολής και ξυλοδαρμών, ποινικών διώξεων. Η συντεταγμένη μεθόδευση εφαρμογής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και επιβολής του νόμου Διαμαντοπούλου, πήρε μια πρώτη απάντηση απ το μπλοκάρισμα διεξαγωγής των εκλογών νέων διοικητικών οργάνων στο ΑΠΘ από τους φοιτητικούς συλλόγους, το σύλλογο των καθηγητών και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΑΠΘ, για να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτεπάγγελτες μηνύσεις απ την εισαγγελία Θεσσαλονίκης (σε αγαστή σύμπνοια με υπουργείο και εφορευτική επιτροπή, Α. Μάνθο) σε βάρος ενός φοιτητή, του Προέδρου του ΕΣΔΕΠ καθώς και του προέδρου των διοικητικών υπαλλήλων. Αυτό το πνεύμα διέπει την απόπειρα «ποινικοποίησης» της δράσης και δίωξης του Συλλόγου Φοιτητών Χημείας, κατ’ ουσία, απ’ τον πρόεδρο του τμήματος Α. Γιαννακουδάκη, με την αυτεπάγγελτη μήνυση σε βάρος 3 συμφοιτητών μας (βασισμένη στην ονομαστική κατάθεση του Α. Γιαννακουδάκη).

Με την αρχή της χρονιάς επιδόθηκε σε τρεις συμφοιτητές μας του τμήματος Χημείας δικαστική κλήση, με την οποία «κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι στη Θεσσαλονίκη την 4-10-2011 από κοινού ενεργούντες και κατόπιν συναπόφασης με περισσότερες πράξεις τους τέλεσαν πλείονα του ενός εγκλήματα» αποδίδοντάς τους συγκεκριμένα τις κατηγορίες της παράνομης βίας και κλοπής από κοινού. Οι κατηγορούμενοι συμφοιτητές μας περνάν από δίκη στις 4-4-2012 στο Ά Πλη/κειο Θες/νίκης. Είχε προηγηθεί προκαταρτική εξέταση απ το 5ο προανακριτικό γραφείο της εισαγγελίας εις βάρος των τριών με βάση την κατάθεση του προέδρου του τμήματος Α. Γιαννακουδάκη. Σ αυτήν κατονομάζονται οι συγκεκριμένοι φοιτητές που ο τελευταίος «αναγνώρισε» κατά τη διάρκεια της μαζικής παράστασης του Συλλόγου Φοιτητών Χημείας. Στην κατάθεσή του στον ανακριτή, ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, επιδίωκε να τους προσάψει σωρεία κατηγοριών καθώς και να τους αναγκάσει να κατονομάσουν τους συναδέλφους τους. Η έκτασης 40 σελίδων κατάθεσή του που μας επιδόθηκε έπνεε μένεα εναντίον των συλλογικών οργάνων των φοιτητών και των κινητοποιήσεών τους. Διανθισμένη από την αλληλογραφία του με άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Χημείας και με συκοφαντικούς ισχυρισμούς εναντίον των αγωνιζόμενων για τα δικαιώματά τους φοιτητών, η απόλυτη σύνταξή της με την γραμμή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης γινόταν καταφανής, στα πλαίσια μάλιστα φιλοδοξιών ανέλιξης στα μελλοντικά διοικητικά όργανα του ΑΠΘ (μετέπειτα υποψήφιος στα συμβούλια διοίκησης). Το αντιδραστικό τοπίο που η αστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση και ο νόμος Διαμαντοπούλου φιλοδοξούν να διαμορφώσουν γίνεται ξεκάθαρο μέσα από τέτοιου είδους κινήσεις. 

Η ουσία είναι ξεκάθαρη. Μετά από Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Χημείας την Τρίτη 4/10/2011, και αφού ο Σ.Φ Χημείας αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου, στα πλαίσια υλοποίησης της απόφασής του, προέβη σε μαζική παράσταση 100 και πλέον ατόμων στο γραφείο του προέδρου του Τμήματος Χημείας. Σε εναντίωση με κάθε είδους ρεβανσισμό απέναντι στους κινητοποιήσεις του συλλόγου (ο οποίος γινόταν προσπάθεια να επιβληθεί και παράτυπα, όταν μέλη ΔΕΠ και καθεστωτική φοιτητική παράταξη βάφτιζαν σε απαρτία διαδικασίες οργάνων που δεν ήταν τέτοιες) η μαζική παράσταση του Συλλόγου Φοιτητών διεκδικούσε εξεταστική για τους επί πτυχίω μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, καθώς και διπλή εξεταστική τον Γενάρη-Φλεβάρη για το σύνολο των φοιτητών. Στα πλαίσια αυτής της κίνησης ζητήθηκε γραπτή δέσμευση του προέδρου του Τμήματος για την άμεση σύγκληση Συνέλευσης Τμήματος, ως αρμόδιο όργανο για τέτοια αιτήματα, που θα συζητούσε και θα εξασφάλιζε την ικανοποίηση των αιτημάτων του Συλλόγου Φοιτητών. Πανικοβλημένος από την άμεση κινητοποίηση των φοιτητών μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, ο πρόεδρος του Τμήματος προέβη σε σειρά δηλώσεων σε ΜΜΕ οι οποίες και προκάλεσαν την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και έφεραν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα.

Τόσο τα παραπάνω όσο και οι πέντε διωκόμενοι συμφοιτητές μας στην Κρήτη, οι μηνύσεις σε βάρος του προέδρου του ΕΣΔΕΠ, του προέδρου των διοικητικών υπαλλήλων και ενός συμφοιτητή μας στο ΑΠΘ, αποτελούν κρούσματα αυταρχικοποίησης και απόπειρες τρομοκράτησης κάθε μορφής αντίστασης στην συντεταγμένη κίνηση διάλυσης του Δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Δηλώνοντας πίστη στο «αντιδραστικό όραμα» που ο νόμος Διαμαντοπούλου σκιαγραφεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας λειτουργεί σαν λαγός και συνάμα σαν προκάλυμμα της συντονισμένης προσπάθειας ποινικοποίησης των αγώνων από σειρά μηχανισμών. Στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν όσους διαλέγουν τον δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας απέναντι στη λαίλαπα του Μνημονίου σε κοινωνία και εκπαίδευση.


Άμεση απόσυρση όλων των κατηγοριών- Αθώωση των συμφοιτητών μας

Καμιά ποινικοποίηση των αγώνων

Έξω οι εισαγγελείς απ τα Πανεπιστήμια- κάτω τα χέρια από το άσυλο

Καμιά δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του- ελεύθερη συνδικαλιστική δράση

Παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια την ημέρα της δίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.