Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

ΑΛΗΘΙΝΟ ΨΩΜΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ


 
Από αριστερά προς τα δεξιά:
1.Ο υπεύθυνος του καταστήματος της Αγ. Σοφίας υποστηρίζει ότι το αφεντικό δεν αρνήθηκε ποτέ να συζητήσει με τους εργαζομένους όταν είπε "Μπορείτε να απευθυνθείτε όπου θέλετε. Ότι είχαμε να πούμε το είπαμε"
2. Το πανό της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης
3. ο Γενικός Διεθυντής την ώρα που υποστηρίζει πως με το να διεκδικείς τα δεδουλευμένα σου καταδικάζεις τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο να μην πληρωθούνε. Λες και προηγουμένως πληρωνόντουσαν κανονικά.


Κι ενώ πολύς λόγος και από όλους γίνεται για την «κρίση», κάποιοι φαίνεται έχουν βρει προς το παρόν τη «συνταγή» για να την ξεπεράσουν. Η επίλυση της καπιταλιστικής κρίσης για τα αφεντικά, είναι η μείωση των μισθών και η εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων τους. Με λίγα λόγια “δε βγαίνει το μαγαζί, δουλέψτε (όσοι και όσες μείνετε) πιο φτηνά και πιο πολύ για να μη χάσετε και τα λίγα που σας δίνω” .

Ειδικά στον επισιτισμό, το έδαφος για τον καινούριο εκβιασμό ήταν στρωμένο και έτοιμο από πριν. Χαμηλά μεροκάματα, απλήρωτες υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά, μισά ή καθόλου ένσημα, ανύπαρκτα δώρα και επιδόματα, χρωστούμενα μεροκάματα, σπαστά και ελαστικά ωράρια και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Για τα αφεντικά μας, αυτός ήταν ένας τρόπος (και πριν την κρίση) να αυξήσουν τα κέρδη τους και να σταθούν απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Η “νέα” εργατική νομοθεσία δεν είναι παρά η τυπική επικύρωση της κατάστασης που επικρατεί ήδη “στην πιάτσα” της δουλειάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αλυσίδα άρτο-ζαχαροπλαστείων «Blé».

Τον προηγούμενο Μάιο, η εργοδοσία αποφασίζει να επεκτείνει την «αυτοκρατορία» της με το άνοιγμα του «κολοσσού» της Αγ. Σοφίας, επενδύοντας υπέρογκα ποσά σε διαφήμιση και «μετά-μοντέρνο design».

Ταυτόχρονα εντείνει την πίεση προς τους εργαζόμενους δημιουργώντας μια νέα συνθήκη: καθυστερήσεις πληρωμών και επιλεκτικές πληρωμές με βάση προσωπικά κριτήρια, με μισθούς-χαρτζιλίκι από 150 ως 300 ευρώ. Με απλήρωτες υπερωρίες «υπέρ της εταιρίας», χωρίς ρεπό ή άδεια. Και όλα αυτά υπό καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης με κάμερες σε όλους τους χώρους των καταστημάτων και ψυχολογικής πίεσης.

Οι εργαζόμενοι που επέλεξαν να διεκδικήσουν είναι μαζί και αγωνίζονται μαζί. Εμείς από τη μεριά μας είμαστε δίπλα τους και δε θα σταματήσουμε μέχρι να δικαιωθούν.Όλοι εμείς που βιώνουμε την εντεινόμενη επίθεση από τα αφεντικά και το κράτος και την περαιτέρω υποτίμηση των ζωών μας εντός και εκτός του χώρου εργασίας μας, επιλέγουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των απλήρωτων, απολυμένων του «Blé».

«ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!»


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
στον Αγώνα των απολυμένων και απλήρωτων εργαζομένων στα «Blé»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.