Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Επιστροφή του "κουκουλονόμου" με φίλτρα

Αποκρουστική ενημέρωση από το ΒΗΜΑ:

ΕΛΑΣ: Απαγορεύστε τις αντιασφυξιογόνες, κάνουν τους διαδηλωτές ανθεκτικούς

Νόμο για να δρουν καλύτερα τα χημικά των ΜΑΤ ζητεί η Αστυνομία


Η χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από διαδηλωτές, στη διάρκεια επεισοδίων, μπαίνουν στο «στόχαστρο» των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Οι αξιωματούχοι αναζητούν νομική «φόρμουλα» προκειμένου να απαγορευθεί σε διαδηλωτές να φορούν τέτοιου είδους μάσκες αφού όπως αναφέρουν «τους κάνουν ιδιαίτερα "ανθεκτικούς" σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και οδηγεί σε σημαντική αύξηση - περίπου τριπλασιασμός - στην χρήση δακρυγόνων». Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι «οι αντιεξουσιαστές που φορούν μαζικά αντιασφυξιογόνες μάσκες ουσιαστικά εξουδετερώνουν τα χημικά που ρίχνει η Αστυνομία, δεν υποχωρούν, πετροβολούν διαρκώς τις διμοιρίες των ΜΑΤ και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμού αστυνομικών αφού πλέον οι συγκρούσεις γίνονται σώμα με σώμα». 

Επιπλέον - σύμφωνα με τους αστυνομικούς - οι συγκρούσεις αποκτούν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πόλιτη ζήτησαν γραπτή ενημέρωση από αξιωματικούς άλλων ευρωπαικών χωρών - Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβακία και άλλες - σχετικά με τα αστυνομικά μέτρα και το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζουν την χρήση αντιασφυξιογόνων μασκών από άτομα που πρωταγωνιστούν σε επεισόδια. Από τις απαντήσεις που έχουν λάβει προκύπτει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειδική νομοθεσία για την απαγόρευση τέτοιου είδους προστατευτικού εξοπλισμού αλλά μπορεί να ενταχθεί στο νομοθετικό πλαίσιο περί απαγόρευσης κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου», δηλαδή ουσιαστικά για τον νόμο «περί απαγόρευσης της κουκούλας», που έχει ουσιαστικά καταργηθεί στην χώρα μας.

Γι αυτό λοιπόν εξετάζεται η δημιουργία ενός αντίστοιχου νέου νομοθετικού πλαισίου με "στόχευση" αυτήν τη φορά, τις αντιασφυξιογόνες μάσκες. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ μελετούν ακόμη από αυτήν την απαγόρευση να εξαιρεθούν εκπρόσωποι των ΜΜΕ. Επιπλέον τα αρμόδια στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη εξετάζουν την αλλαγή του νόμου για τις μολότοφ, προκειμένου να ενταχθούν στα άρθρα 270 και 272 του Ποινικού Κώδικα για την κατοχή εκρηκτικών υλών με αυστηρότερες ποινές



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.