Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αρπαξαν το 70% των αποθεματικών του ΟΕΚ!

 

Πάνω από 70% είναι οι απώλειες των αποθεματικών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), δηλαδή της περιουσίας των εργαζομένων, για τη σωτηρία των καπιταλιστών της χώρας, μετά το σχετικό «κούρεμα» των αποθεματικών που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, στο λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο (σ.σ. το οποίο αφορά την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων Οργανισμών «κοινωνικής πολιτικής») όπως και των υπόλοιπων Ταμείων. Το «κούρεμα» έγινε πριν από λίγες μέρες, μέσα στο Μάρτη, στα πλαίσια της ανταλλαγής ομολόγων.

Με έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του νόμου 2469/1997 για να υποστηρίξει ότι νόμιμα το σύνολο των κεφαλαίων του ΟΕΚ έχουν ενταχθεί στο Κοινό Κεφάλαιο που προβλέπει ο σχετικός νόμος και άρα νόμιμα επενδύθηκαν σαν ομόλογα. Μόνο που γι’ αυτό δε ρωτήθηκε ο ΟΕΚ. Η «αυθαιρεσία» βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό. Η τράπεζα θεωρεί ότι νομότυπα ενήργησε αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις – νόμοι, της έδοσαν το δικαίωμα να επενδύει αυθαίρετα (δηλαδή χωρίς να ρωτήσει στην προκειμένη περίπτωση τον ΟΕΚ) τα αποθεματικά σε ομόλογα, αποτέλεσμα που τώρα το επικαλείται η Τράπεζα για να αιτιολογήσει την αρπαγή των αποθεματικών του ΟΕΚ και τη δραστική τους μείωση. Κυβερνήσεις και τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων. Αλλο ένα δείγμα της αντεργατικής πολιτικής για να ωφελείται το κεφάλαιο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει τον ΟΕΚ ότι το κεφάλαιό του, που ανερχόταν σε365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, τώρα «κουρεύτηκε», στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής απόφασης για το χρέος, και μειώνεται στα 208.820.699 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του (δηλαδή το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ!!! Δηλαδή άρπαξαν από τα αποθεματικά του ΟΕΚ το 70%!

Ανάλογο «κούρεμα» έχουν υποστεί και τα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που είναι επίσης κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως το ίδιο έχουν δεχτεί και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Το γεγονός με τον ΟΕΚ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιήσει παρέμβαση αύριο, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).


Δεν είναι έκλπηξη !! Ηταν αναμενόμενο να συμβεί καθώς το περιβόητο “κούρεμα” αφορούσε κυρίως τη συμμετοχή των ελληνικών ταμείων στο χρέος και σε δεύτερο λόγο των διεθνων επενδυτών. Με τον ίδιο τρόπο έχουν ρημάξει τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο που στις 25 του Μάρτη στο Σύνταγμα, οι μπάτσοι θα αποκλείσουν πλήρως την πλατεία Συντάγματος από το λαό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.