Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Να «κουρέψουμε» το κεφάλι αυτών που κουρεύουν την τρίτοβάθμια εκπαίδευση!



Πριν από λίγες μέρες το κούρεμα των αποθεματικών των δημόσιων πανεπιστήμιων και ΤΕΙ έσκασε σαν βόμβα. Η κυβέρνηση δύο μόνο ημέρες πριν την λήξη των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα, είχε «επενδύσει» τα αποθεματικά των ιδρυμάτων σε ομόλογα. Γιατί όμως υπουργείο Οικονομικών και Παιδείας έκαναν κάτι που σε πρώτη ανάγνωση δεν συμφέρει ούτε τα στενά οικονομικά συμφέροντα του Κράτους; Γιατί να επενδύσουν σε κάτι που ήξεραν ότι την επόμενη ημέρα θα έχανε το μισό της αξίας του;

Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει και στους πλέον δύσπιστους πως στόχος της πρόσφατης αναδιάρθρωσης στα πανεπιστήμια δεν ήταν ούτε τα «φαινόμενα ανομίας» ούτε η κακοδιαχείριση των ιδρυμάτων αλλά η διάλυση. Ο κοινός παρανομαστής που συνδέει την ενοποίηση των ταμείων, το κούρεμα των αποθεματικών τους (μέσω του PSI αλλά και παλαιότερα μέσω της επένδυσης σε δομημένα ομόλογα) και το σημερινό κούρεμα των αποθεματικών στα πανεπιστήμια είναι ο καθολικός έλεγχος πάνω σε όλες τις κοινωνικές υποδομές. Η ανάκτηση από το Κράτος του συνολικού διοικητικού και οικονομικού ελέγχου των κοινωνικών υποδομών φαντάζει σήμερα η απαραίτητη προϋπόθεση για την παράδοσή τους στο φυσικό του σύμμαχο, το κεφάλαιο.

Η σύνδεση της χρηματοδότησης με την εφαρμογή του νέου νόμου, ο ωμός εκβιασμός της κυβέρνησης απέναντι στα ιδρύματα, δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του σχεδίου για το «άνοιγμα» στην αγορά. Όταν τα πανεπιστήμια αντιστάθηκαν, η κυβέρνηση από εκβιαστής μετατράπηκε σε κοινό απατεώνα. Το χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ από τον πλούτο της εργατικής τάξης στο διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο είναι αποκαλυπτικό.

Ο στόχος τους για τη διάλυση κάθε ελεύθερου, δημόσιου και κοινωνικού θεσμού έχει γίνει σαφής. Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική η αντίσταση είναι μονόδρομος.

Θα μας βρουν μπροστά τους.


Ανακοίνωση της Κλαδικής Εκπαίδευσης της ΑΠ Ροσινάντε για το κούρεμα των αποθεματικών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.