Πέμπτη, 24 Μαΐου 2012

Οι «χωρίς φωνή» μετανάστες – η φωνή ολόκληρης της κοινωνίας
Συνέλευση μεταναστών και Ελλήνων για την αντιμετώπιση των φασιστικών επιθέσεων στην Καλλιθέα, 20 Μαΐου 2012

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Καλλιθέα ανοιχτή συνέλευση μεταναστών και Ελλήνων με θέμα την αντιμετώπιση των φασιστικών επιθέσεων οι οποίες έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Υπενθυμίζω ότι οι φασιστικές επιθέσεις στην Καλλιθέα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο, με την πυρπόληση ενός μουσουλμανικού χώρου λατρείας, συνεχίστηκαν με μία κλιμακούμενη ένταση όλο αυτό το χρονικό διάστημα και κορυφώθηκαν με τις επιθέσεις που έγιναν την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές (ξυλοδαρμοί που είχαν σαν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς, πυρπολήσεις σπιτιών που μένουν μετανάστες, πρόκληση φθορών σε μαγαζιά μεταναστών). Το σύνολο των μεταναστευτικών κοινοτήτων βρέθηκε την τελευταία περίοδο στο στόχαστρο των φασιστικών συμμοριών που δρουν στην Καλλιθέα και στις γύρω περιοχές. Γι’ αυτό και οι μετανάστες (Αιγύπτιοι κυρίως, οι οποίοι αποτελούν και την πολυπληθέστερη κοινότητα μεταναστών της Καλλιθέας), αποφάσισαν να αντιδράσουν συλλογικά και οργανωμένα. Ήρθαν σε επαφή με την “Πρωτοβουλία ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία” και από κοινού οργάνωσαν μαζική συγκέντρωση/διαδήλωση το Σάββατο 12 Μαΐου στην οποία και αποφασίστηκε, το επόμενο βήμα να είναι μία ανοιχτή συνέλευση, για να συζητηθεί η οργάνωση του αντιρατσιστικού κινήματος στην περιοχή.

Στη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα (κυρίως μετανάστες) αποφασίστηκε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η διοργάνωση μιας μεγάλης αντιρατσιστικής διαδήλωσης το Σάββατο 2 Ιουνίου 6:00 μμ. στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η κινητοποίηση των μεταναστών και των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της φασιστικής βίας, έχει “ανησυχήσει” τις αστυνομικές αρχές και τη δημοτική αρχή. Η αστυνομία, υπό την προστασία της οποίας έχουν γίνει οι περισσότερες φασιστικές επιθέσεις, κινητοποίησε όλες αυτές τις μέρες πολλές δυνάμεις, γεμίζοντας τους δρόμους της Καλλιθέας με κλούβες και ΜΑΤ, προκαλώντας και προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους μετανάστες και τους Έλληνες αντιφασίστες. Επιτέθηκε στη διαδήλωση της 12 Μαΐου και επιχείρησε να εγκλωβίσει και να συλλάβει τους μετανάστες που συμμετείχαν σ’ αυτή (κάτι το οποίο τελικά αποτράπηκε) και την επόμενη μέρα συνέλαβε τον αγωνιστή Νίκο Κατσίφη με χαλκευμένες κατηγορίες (αύριο Τρίτη στις 9:00 πμ. υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ευελπίδων, όπου θα γίνει η δίκη του Νίκου Κατσίφη, για τον οποίο έχει αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης με δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης).


Ο δήμαρχος της Καλλιθέας Ασκούνης, ο οποίος για έναν ολόκληρο χρόνο έκλεινε τα μάτια μπροστά στις επιθέσεις των φασιστών, έσπευσε να πάρει θέση, μόλις άρχισε να αναπτύσσεται αντιρατσιστική δράση στην περιοχή, καταγγέλλοντας τα σωματεία και τους αγωνιστές που υπερασπίζουν τα δικαιώματα των μεταναστών. Σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες, καταγγέλλονται οι αντιφασιστικές δράσεις και ζητείται από την “… Πολιτεία… να αντιμετωπίσει την παράνομη και αθρόα εισροή μεταναστών, τόσο στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές”. Δηλαδή επί της ουσίας δίνει πλήρη πολιτική κάλυψη στις φασιστικές επιθέσεις και προετοιμάζει αστυνομικά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών στην Καλλιθέα. Η δημοτική αρχή προσπάθησε συστηματικά να καλλιεργήσει όλο αυτό το διάστημα την εντύπωση, ότι πρόκειται “για συγκρούσεις των άκρων”, μία αντιμετώπιση με την οποία δικαιολογείται η καταστολή εναντίον του αντιρατσιστικού κινήματος μεταναστών και Ελλήνων στην Καλλιθέα.


Στη χτεσινή συγκέντρωση ο δήμαρχος της Καλλιθέας και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που παραβρέθηκαν, θα είχαν οπωσδήποτε την ευκαιρία να διαπιστώσουν, ότι οι οικογένειες των μεταναστών (γυναίκες και μικρά παιδιά) που συμμετείχαν, αυτό που απαιτούσαν ήταν το δικαίωμά τους να ζουν ειρηνικά, χωρίς να στερούνται δικαιώματα και χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο του ξυλοδαρμού ή της πυρπόλησης του σπιτιού τους από τους φασίστες. Εντούτοις όμως, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τη χτεσινή συνέλευση των μεταναστών ο δήμαρχος είναι ενδεικτικός των ρατσιστικών του προθέσεων: η πλατεία Δαβάκη στην οποία έγινε η συνέλευση είχε περικυκλωθεί από την αστυνομία, η οποία στο τέλος προχώρησε σε προσαγωγές και συλλήψεις μεταναστών στους γύρω δρόμους. Η κίνηση αυτή συνιστά όχι μόνο πρόκληση, αλλά και αυτοεξευτελισμό της δημοτικής αρχής, η οποία έβαλε την αστυνομία να συλλαμβάνει μετανάστες που συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδικασία, στην οποία παραβρέθηκαν και μέλη του δημοτικού συμβουλίου.


Οι φασιστικές επιθέσεις συμπληρώνονται και αναπτύσσονται στο έδαφος της ρατσιστικής πολιτικής της δημοτικής αρχής και της οργανωμένης ρατσιστικής βίας της αστυνομίας. Ωστόσο δεν είναι αυτό το πιο σημαντικό συμπέρασμα της χτεσινής συνέλευσης. Η σημασία της και τα συμπεράσματα τα ποία θα πρέπει να βγάλουμε, είναι ότι για πρώτη φορά στην Καλλιθέα οι ίδιοι οι μετανάστες βγήκαν από την αφάνεια και το περιθώριο στο οποίο τους καταδικάζει ο κρατικός ρατσισμός και η αστυνομική τρομοκρατία. Διεκδίκησαν και πέτυχαν να εμφανιστούν ανοιχτά σε δημόσιο χώρο, σε μία κεντρική πλατεία της Καλλιθέας, εκεί όπου πραγματοποιούνται όλες οι δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις της περιοχής: λαϊκές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις. Οι μετανάστες όχι μόνο συζήτησαν ανοιχτά και δημόσια ένα από τα σημαντικά προβλήματα ολόκληρου του κινήματος – την αύξηση της φασιστικής βίας – αλλά και προ(σ)κάλεσαν ολόκληρη την τοπική κοινωνία σε μια δημοκρατική συζήτηση για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στη φασιστική βία. Απέδειξαν έτσι, ότι αυτοί οι οποίοι συχνά δεν έχουν ούτε χαρτιά ούτε φωνή, μπορούν να γίνουν η φωνή ολόκληρης της κοινωνίας, η πρωτοπορία στον αγώνα για δημοκρατικές ελευθερίες και για μια καλύτερη ζωή.
Share

Πηγή: aformi

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.