Το ντοκυμαντέρ crisis? whose crisis? φτιάχτηκε απ’ το BLOCK και προβλήθηκε στην Αθήνα τον Μάρτη του 2009 και στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 2009, σαν μέρος πολιτικής εκδήλωσης με θέμα «κρίση και κοινωνικός αυτοματισμός». Διανεμήθηκε επίσης σε ειδική έκδοση της εισήγησης της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Τον Μάρτη και τον Μάη του 2009 σύμφωνα με την γενική (αλλά και την «αριστερή») σοφία στην ελλάδα «δεν υπήρχε κρίση». Κι ούτε «επρόκειτο να υπάρξει», γιατί.... Γιατί έτσι! Σύμφωνα με την ίδια σοφία «όλα ήταν προπαγάνδα των media». Το «κάτι υπάρχει…» άρχισε να αποτελεί κοινωνική κοινοτυπία ένα χρόνο μετά, την άνοιξη του 2010. Έπρεπε να μεσολαβήσουν οι εκλογές, το «λεφτά υπάρχουν» και, διαδοχικά, ο μαζικός προσανατολισμός προς «τα λεφτά που υπάρχουν» και η κατά κύματα διάψευση, για να αλλάξουν τροπάρι οι έλληνες, και να αρχίσουν να παραμυθιάζονται ότι είναι «πειραματόζωο» και «θύμα» των κακών «ξένων»....
Ένα μέρος του υλικού του ντοκυμαντέρ προέρχεται πράγματι (και) από τα ελληνικά media, της περιόδου τέλος του 2008 – αρχές του 2009. Μπορεί λοιπόν να αναρωτηθεί κανείς σήμερα, πέρα απ’ τα υπόλοιπα, τι είδους ιδεολογικούς αυτοματισμούς διαθέτει η ελληνική κοινωνία (αλλά και οι αριστερές και υπεραριστερές τάσεις της) ώστε να αλληθωρίζει μόνιμα, και τόσο δραματικά, ως σήμερα, για τα βασικά χαρακτηριστικά και τις αιτίες αυτής της κρίσης…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.