Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συγκλίσεις



Ο Α.Χάγιος δήλωσε χτες (20/2) στην "Εποχή":

"Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την πολιτική της εξόρμηση, διατυπώνει συγκεκριμένη πρόταση στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς για μια κοινή πορεία νίκης και ανατροπής. Θα συζητήσουμε με τους αγωνιστές της Αριστεράς, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής. Θα απευθυνθούμε στη βάση και στις ηγεσίες. Θα εργαστούμε για να επιλέξουμε από κοινού το δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης. Το δρόμο της συμπόρευσης στο αναγκαίο αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα. Στο μέτωπο αυτό μπορούν να εκφραστούν και οι ριζοσπαστικές διαθέσεις και αναζητήσεις της λαϊκής - εργατικής βάσης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων. "

Στη προσπάθεια μας να αποκωδικοποιήσουμε, ποια προγραμματικά στοιχεία  "της κοινοβουλευτικής αριστεράς" και μάλιστα της ηγεσίας της, βλέπει να συγκλίνει, ή τουλάχιστον να μετατοπίζεται σε "ριζοσπαστικότερες" θέσεις για να καλεστεί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ενότητα, πέσαμε επάνω στην εισήγηση Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ (17/2). Αποσπάσματα από την εισήγηση Α. Τσίπρα:

"Η Αριστερά έχει καταθέσει έγκαιρα την εναλλακτική πολιτική της πρόταση.
...
Απαντάμε. Αναστολή πληρωμών για όσο χρειαστεί ώστε να εξοικονομούμε 20 δις τον χρόνο, για τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.
...
Απαντάμε. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, χωρίς μνημόνια λιτότητας. Αλλά με δυνατότητα να αποπληρώνουμε το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953.
...
Απαντάμε. Όλα τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από την αναστολή πληρωμών να πάνε στην ανάπτυξη. Σε δημόσιες παραγωγικές επενδύσεις, σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού τομέα που καταρρέει. Ούτε ένα ευρώ να μην πάει πια στους τοκογλύφους.
...
Απαντάμε. Κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Και εξάντληση κάθε δυνατότητα για συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ανατροπή του σημερινού αδιέξοδου οικονομικού μοντέλου. Για απευθείας χαμηλότοκο δανεισμό των κρατών από την ΕΚΤ και όχι των χρεοκοπημένων τραπεζών.
Ζητάνε από τον λαό καινούργιους φόρους και χαράτσια.
Απαντάμε. Ριζική προοδευτική αναδιανομή. Φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και του κεφαλαίου.
Να σταματήσουν να φορολογούν άλλο τη φτώχεια και να φορολογηθεί επιτέλους και ο πλούτος σε αυτή τη χώρα.
...

Η δημιουργία ενός νέου Συνασπισμού Εξουσίας προϋποθέτει μια ευρύτατη κοινωνική συσπείρωση.
...

Αυτή την ανάγκη και την απαίτηση των καιρών, εκφράζει η δική μας προσήλωση στην στρατηγική της ενότητας."




Αν και πολλές φορές έχουμε τοποθετηθεί γύρω από ζητήματα μετάλλαξης της πλειοψηφίας της άκρας αριστεράς στην Ελλάδα σε αριστερή σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, δεν παύει διαρκώς να μας εκπλήσσει. Από τη μία πλευρά μια σαφέστατη πρόταση διαχείρισης του καπιταλισμού, που το μόνο που κάνει είναι να σπέρνει αυταπάτες, για την "χρηστή" αντιμετώπιση από μια αριστερή κυβέρνηση των καταστάσεων, ξεκάθαρα σε αντεπαναστατική κατεύθυνση και στο έδαφος του μικροαστικού ρεφορμισμού. Κι από την άλλη μια, στα λόγια επαναστατική δύναμη, που όπου βρεθεί κι όπου σταθεί  , καλεί ηγεσίες, βάση, αριστερά κόμματα, μέχρι και τη βάση των αστικών κομμάτων, να ενωθεί. Ενότητα, αριστερή τελικά και όχι ταξική, στη πλατεία, στα σωματεία γιατί όχι αύριο και στα ψηφοδέλτια;

avanti_maestro


2 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρουσες και αναμενόμενες συγκλίσεις. Ας προσθέσουμε και τις ατάκες της Αλέκας για έξοδο από την ΕΕ για διαγραφή του χρέους κλπ. οι οποίες δεν είναι, ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο, προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Είναι κοινή σε όλους τους η αναγνώριση της φοράς των πραγμάτων , των λογικών συνεπειών του κοινοβουλευτικού τους κρετινισμού: Αν τους ευνοήσουν τα ποσοστά στις εκλογές δεν αποκλείεται να δούμε έναν νέο μεγάλο συνασπισμό ΣΥΡΡΙΖΑ+ΚΚΕ+ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το ζέον όμως ερώτημα είναι: Μετά την νέα διάσπαση του ΚΚΕ ο Γόντικας θα προλάβει να καπακώσει τη σφραγίδα ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μην αδικούμε,κυρίως τους εαυτούς μας, οι σοβαρές προγραμματικές συγκλίσεις δεν είναι τόσο με τον ΣΥΝ, όσο με το αριστερό ρεύμα του, καθώς και με σειρά οργανώσεων του Ρίζα. Εκεί βρίσκεται και ο χώρος ΝΑΡ/Ανταρσύα, είτε με τη συμμετοχή του στη πρωτοβουλία για το ευρώ, την ΕΛΕ, την πρωτοβουλία οικονομολόγων παλαιότερα, τις συζητήσεις με τον Αλαβάνο κτλ. Δεν θα με ξάφνιαζε μια εκλογική συμπόρευση με τέτοια τμήματα.

    Ο ΣΥΝ από την άλλη είναι το κέντρο της σύγκλισης. Το σημείο που βαραίνει στον συγκεκριμένο πόλο της αριστεράς. Όσο κι αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις η Ανταρσύα βρίσκεται σε πορεία δορυφοριοποιήσης.

    Όσο για το ΚΚΕ και το σχόλιο που κάνεις, δε νομίζω ότι θα δούμε -στα κοντά- μια επανάληψη της ΕΔΑ. Προηγείται η πολιτική καταγραφή δυνάμεων και συσχετισμών. Το ΚΚΕ θα έμπαινε σε τέτοια διαδικασία μόνο εάν θα ηγεμόνευε ολοκληρωτικά.

    Βέβαια όλα αυτά τα δεν θα μας απασχολούσαν καθόλου, εάν δεν έπαιζαν ρόλο στα μέτωπα του κοινωνικού αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αποστέωση από σωματεία της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων και η κατάληξη της σε πεδίο αριστερής ενότητας συνδικαλιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.