Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Μετεκλογικός Εγκέλαδος

Ρίχτερ για μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, συμβάσεις και κοινωνικά επιδόματα. Τι δεν λένε πριν τις κάλπες

Η χώρα μπαίνει στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Η μπάλα έχει πάει από καιρό στην εξέδρα και η συζήτηση επικεντρώνεται στα πολιτικά, τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, τις έδρες, τα κουκιά. Σήμερα κανείς δεν σκέφτεται ότι την επομένη των εκλογών η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα για νέα αξιολόγηση. Και μόνο η ενότητα των εργασιακών - ασφαλιστικών περιλαμβάνει έξι καυτά μέτωπα που απειλούν να χειροτερέψουν (κι άλλο) τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων.

Βασικός μισθός

Το μέτρο της μείωσης του βασικού μισθού κατά 22% θα τεθεί στην κρίση της τρόικας αμέσως μετά τις εκλογές. Αν η απόδοση του μέτρου δεν κριθεί ικανοποιητική, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα μείωση του βασικού μισθού κάτω από τα 586 ευρώ. Οι διαψεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης σε αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά... χαλαρές, καθώς έρχονται και οι εκλογές.

Συλλογικές Συμβάσεις

Πριν καλά - καλά προλάβει να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κύμα μειώσεων μισθών, το οποίο, εκτός του ότι θα επιτείνει την ύφεση, θα σαρώσει τα φορολογικά έσοδα αλλά και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων. Οι μισές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας έχουν ήδη λήξει, κάτι που σημαίνει ότι από τις 13 Μαΐου θα πάψουν να δεσμεύουν τους εργοδότες για πολλά ζητήματα. Μέχρι να υπογραφεί καινούργια σύμβαση, οι εργοδότες μπορούν να μην καταβάλλουν τα επιδόματα, ακόμη και το επίδομα γάμου, ενώ μπορούν να ρίξουν τους βασικούς μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης.

Επικουρικές συντάξεις

Παρά τις τρεις διαδοχικές μειώσεις που έχουν γίνει στις επικουρικές συντάξεις, ο κύκλος δεν έχει κλείσει. Μετά τις εκλογές θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, και το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα συνδεθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει ο κάθε εργαζόμενος. Αυτό σημαίνει τεράστια μείωση, καθώς το ύψος της επικουρικής σύνταξης θα επηρεάζεται και από τις περιόδους ανεργίας ή μείωσης μισθών, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα θιγούν κυρίως όσοι έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2001.

Εφάπαξ

Το επόμενο διάστημα, η μία μετά την άλλη θα φτάνουν στο υπουργείο Εργασίας οι αναλογιστικές μελέτες για τα ελλείμματα των ταμείων που χορηγούν το εφάπαξ. Ήδη έχουν γίνουν κουρέματα της τάξεως του 20%-30%, αλλά οι νέες μειώσεις θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται δεδομένες. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προτείνει και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να μη γίνουν νέες γενναίες μειώσεις στο εφάπαξ και το κόστος να μοιραστεί ανάμεσα στους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία υπαλλήλους.

Κοινωνικά επιδόματα

Στα χέρια του υπουργού Εργασίας έχει ήδη φτάσει έρευνα του ΟΟΣΑ για τα επιδόματα που καταβάλλει το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να ενισχύσει τις ευπαθείς ομάδες. Στόχος αυτής της έκθεσης είναι να εντοπιστούν οι «σπατάλες», καθώς μετά τις εκλογές από το κονδύλι των κοινωνικών επιδομάτων πρέπει να περικοπεί ποσό - μαμούθ της τάξεως των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Προς το παρόν, ο υπουργός Εργασίας είναι καθησυχαστικός και υποστηρίζει ότι δεν θα θιγεί το ΕΚΑΣ. Όμως το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι τεράστιο και η εξασφάλισή του δεν θα είναι εύκολη καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του συνολικού κονδυλίου που καταβάλλει η χώρα τόσο για κοινωνικά επιδόματα όσο και για συντάξεις.

Πιθανή νέα μείωση στις κύριες συντάξεις

Είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του σημερινού υπουργού Εργασίας. Με το μνημόνιο, έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η μείωση αυτή, όμως, θα προκαλέσει μια «τρύπα» στα έσοδα των ταμείων της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ποιος θα καλύψει αυτήν την τρύπα; «θα πρέπει να καλυφθεί με μείωση των παροχών» αναφέρει το μνημόνιο. Φράση που αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο νέας μείωσης των κύριων συντάξεων, θα επαναδιαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση αυτόν τον όρο ή θα βρει μέσα στο καλοκαίρι τρόπο να εξασφαλίσει εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης για το ένα δισεκατομμύριο ευρώ;

Πηγή: το "Ποντίκι"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.