Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ: ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΡΕΛΘΟΝ-ΠΑΡΟΝ-ΜΕΛΛΟΝ

 
Τελικά, η αντικατάσταση του δεξιού Σαρκοζί, από τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ στο γαλλικό προεδρικό θώκο δεν άλλαξε στο ελάχιστο τις επιθετικές βλέψεις του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Δεν περνά απαρατήρητο, ότι η Γαλλία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στο Κανταφικό καθεστώς, πλέον δείχνει ολοένα και πιο επιθετικές βλέψεις. Πιέζει για επέμβαση κατά του καθεστώτος Άσαντ, παράλληλα απομονώνει διπλωματικά το ΠΚΚ χαρακτηρίζοντας όπως το σύνολο της Ε.Ε. και οι ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση-ενώ το γαλλικό έδαφος από χώρος πολιτικού ασύλου μετατρέπεται σε πεδίο εκτέλεσης των πιο ριζοσπαστών αγωνιστών-, απαιτεί χερσαία επέμβαση στη Σομαλία με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας, ενώ μετά την Ακτή Ελεφαντοστού,το Μαλί (κομμάτι της γαλλικής αποικιακής αυτοκρατορίας έως το 1960) αποτελεί το πρώτο στόχο της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Αφρική.

Μια τεράστια ζώνη από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τα κεντρικά της Ηπείρου, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το Ιράν αποδεικνύεται σε πεδίο σύγκρουσης κολοσσιαίων ζωτικών συμφερόντων για τις μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τις ντόπιες αστικές τάξεις και τις πολυεθνικές εταιρείες. Επίδικο: ορυκτός πλούτος αμύθητης αξίας και τεράστιας χρησιμότητας,πηγές και δρόμοι ενέργειας, έλεγχος περασμάτων και χώρων ελλιμενισμού όπου διεξάγεται το παγκόσμιο εμπόριο μεταξύ Ανατολής-Δύσης. Πιο συγκεκριμένα, στην Αφρική ήδη εκδηλώνεται το ενδιαφέρον και ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ-Γαλλίας-Γερμανίας-Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας-Βρετανίας-Ιταλίας.Ο Πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωση την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας!

Αν στην περίπτωση της Λιβύης το πρόσχημα για την επίθεση της Δύσης το έδωσε το αυταρχικό κανταφικό καθεστώς,τώρα είναι «ο ισλαμικός κίνδυνος», με την μορφή των αιμοβόρων ανταρτών, που φυσικά κατηγορούνται ότι διατηρούν σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Βεβαίως, με μουσουλμάνους αντάρτες αντικαθεστωτικούς συνεργάζονται οι Γάλλοι στην Συρία, όπως συνεργάστηκαν στη Λιβύη, στα Βαλκάνια, παλιότερα στο Αφγανιστάν.

Λεπτομέρειες θα πείτε. Ο σύντροφος,ορισμένων λιγούρηδων αριστερούληδων νοικοκυραίων που κυνηγούν την κυβερνητική εξουσία και στην Ελλάδα, πρέπει να φροντίσει για τα συμφέροντα του γαλλικού αστικού κόσμου. Και θα είναι αδίστακτος.

Έχοντας επομένως,το Ψήφισμα του ΟΗΕ (το Δεκέμβριο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι από γειτονικές και ευρωπαϊκές χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη εγκρίνει την αποστολή 3.000 στρατιωτών, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την άφιξή τους στο Μάλι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ) και την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε., που στην πρόσφατη Σύνοδο των ΥΕΘΑ είχε θέσει στο κέντρο του ενδιαφέροντος της την επέμβαση στο Μαλί, ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής τη γαλλική στρατιωτική επιχείρηση για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων της αφρικανικής χώρας. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης του Μάλι για γαλλική συνδρομή στη μάχη εναντίον ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο τμήμα της χώρας: «Το Μάλι αντιμετωπίζει επίθεση τρομοκρατικών στοιχείων από το βορρά, των οποίων όλος ο κόσμος γνωρίζει πλέον την βαρβαρότητα και τον φανατισμό. Διακυβεύεται λοιπόν σήμερα η ίδια την ύπαρξη αυτού του φίλου κράτους, του Μάλι, την ασφάλεια του λαού του καθώς και εκείνη των 6000 υπηκόων μας που ζουν εκεί», σημείωσε ακόμη ο Ολάντ.

Σύμφωνα με την αρθρογραφία «Την απόφαση της Γαλλίας στηρίζει και η Βρετανία, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Για την ώρα δεν έχουν συνδράμει άλλες δυτικές χώρες, στη χώρα βρίσκονται όμως Νιγηριανές και Σενεγαλέζικες δυνάμεις, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, στην πρωτεύουσα Μπαμακό.. Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως η αποστολή στρατευμάτων θα γίνει «αυστηρά στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σε συνεργασία με τους Αφρικανούς συμμάχους μας».

Αναλυτές, εντοπίζουν τη βιασύνη των Γάλλων: Η Γαλλία έχει στείλει δυνάμεις για την προστασία της πρωτεύουσας Μπαμάκο,ανακοίνωσε ο Γάλλος ΥΕΘΑ, κάνοντας λόγο για «αρκετές εκατοντάδες» στρατιώτες και το εντυπωσιακό είναι ότι όλη αυτή η δύναμη μεταφέρθηκε εν κρυπτώ. Το Μάλι τέθηκε με εντολή του προέδρου του σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία ισχύει για όλη τη χώρα, ανέφερε η κυβέρνηση. Η ανακοίνωση του Ολάντ ήρθε λίγο αφού επιβεβαιώθηκε πως οι ισλαμιστές αντάρτες, που ήδη ελέγχουν τα δύο τρίτα του βόρειου τμήματος της χώρας, εκτόπισαν τις κυβερνητικές δυνάμεις από σημαντική πόλη στην περιοχή - καταφέρνονταςσημαντικό πλήγμα στην κυβέρνηση. Οι ένοπλες ισλαμικές ομάδες, οι οποίες κατέλυσαν τις αρχές και ανέλαβαν τον έλεγχο του βόρειου τμήματος του Μάλι, διατηρούν δεσμούς και με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.Μέχρι στιγμής, έχουν εφαρμόσει στην περιοχή μια ιδιαίτερη αυστηρή παραλλαγή του ισλαμικού νόμου. Η Γαλλία είχε πιέσει διπλωματικά για να αναληφθεί διεθνής δράση κατά των ισλαμιστών ανταρτών του βορείου Μάλι που απειλούν με τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, αλλά οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα.Αναποτελεσματικές φαίνεται ότι ήταν οι προσπάθειες για την εκπαίδευση του στρατού του Μάλι !

Οι πρώτες πληροφορίες αποκαλύπτουν τη σφοδρότητα των μαχών, όπου αποδεικτικό στοιχείο είναι η χρήση γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων, οι οποίες κατέγραψαν και την απώλεια ενός πιλότου. Όπως ανακοίνωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας, ένας γάλλος πιλότος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων που διεξάγονται κατά των ισλαμιστών ανταρτών. Ο γάλλος υπουργός, Ζαν Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι γάλλοι στρατιώτες επιτέθηκαν σε αντάρτες που κατευθύνονταν προς την πόλη Μόπτι, όπου βρίσκονται κυβερνητικά στρατεύματα.Παράλληλα, στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο στρατός του Μάλι επιτίθεται στους«τελευταίους θύλακες αντίστασης» των ισλαμιστών στην Κόνα, μετά την επιτυχημένη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης. Ο στρατός του Μάλι πραγματοποίησε -με την υποστήριξη γάλλων στρατιωτών- αντεπίθεση στην Κόνα, για την ανάκτηση του ελέγχου της πόλης.

Όμως, η γαλλική κυβέρνηση θέλοντας να γυρίσει μια ακόμη αιματηρή σελίδα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και επιχειρώντας να οικοδομήσει προφίλ «Σιδηράς Πυγμής», προκάλεσε μια εκατόμβη θυμάτων στην Σομαλία, χάνοντας επίσης, δύο μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και έναν πράκτορα που κρατούνταν όμηρος από το 2009. Αναλυτές σημειώνουν ότι «Η επιχείρηση απελευθέρωσης του σχεδιαζόταν εδώ και καιρό αλλά η εντολή επέμβασης δόθηκε μόλις χτες από τη γαλλική κυβέρνηση μερικές ώρες μετά τη γαλλική επέμβαση στο Μάλι. Ορμητήριο των γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων ήταν η γαλλική αεροπορική βάση του Τζιμπουτί όπου σταθμεύει μόνιμα κλιμάκιο Ειδικών Δυνάμεων του γαλλικού Στρατού και της Λεγεώνας των Ξένων μαζί με αεροπορικό κλιμάκιο τεσσάρων Rafale και Mirage 2000D καθώς και μονάδες τις Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ USSOCOM με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV.

Η ομάδα που επιχείρησε την αποστολή διάσωσης διείσδυσε στο σομαλικό έδαφος με τη βοήθεια 3-4 δικινητήριων ελικοπτέρων Eurocopter EC 725 Caracal (Super Cougar) της γαλλικής Αεροπορίας(Armee de L Air) τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 29 επιβαίνοντες έκαστο σε εμβέλεια857km. Στόχος ήταν η ισλαμική βάση στην πόλη Μπούλο Μάρερ όπου κρατούσαν το γάλλο πράκτορα και κατά πάσα πιθανότητα προηγήθηκε η νυχτερινή αποβίβαση των γάλλων καταδρομέων σε κοντινή απόσταση, η οποία προσέγγισε κεκαλυμμένα από το έδαφος. Σομαλικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκε εισβολή στο συγκρότημα στην πόλη Μπούλο Μάρερ αναφέροντας ότι σκοτώθηκαν «αρκετά» μέλη της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αl-Shabab!
Εμείς απαιτούμε να σταματήσει τώρα κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση. Η πολύπαθη Ήπειρος και οι λαοί της που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από την αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό, για μια ακόμη φορά τίθενται στα στόχαστρο. Ο πλούτος τους μετατρέπεται σε πηγή δεινών: η πείνα, η προσφυγιά, ο σκοταδισμός και αυταρχισμός φαύλων καθεστώτων που στηρίζει η Δύση και οι πολυεθνικές, ο εμφύλιος και οι αρρώστιες αποτελούν μόνιμο συνοδό της καπιταλιστικής-ιμπεριαλιστικής λεηλασίας. Και φυσικά, οι ευρωπαίοι «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»θα ορθώσουν Τείχη του Αίσχους πνίγοντας και κομματιάζοντας Αφρικανούς μετανάστες και πρόσφυγες, για να εκμεταλλευτούν αδίστακτα όσους βρουν μια θέση κάτω από τον ευρωπαϊκό ήλιο του κέρδους και της Δικτατορίας της Αγοράς.

Πρέπει τώρα να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο εργατικό διεθνιστικό κίνημα, που να βάλει φραγμό και στην συμμετοχή του ελληνικού αστικού κόσμου σε αυτά τα εγκλήματα και την λεηλασία, απαιτώντας την ικανοποίηση των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών.
Η Νέα Τάξη Πραγμάτων των Καπιταλιστών και Ιμπεριαλιστών πρέπει να Ανατραπεί.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.