Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

171 προσαγωγές και 79 συλλήψεις στην πορεία της Κυριακής (Αθήνα)

Άμεση απελευθέρωση του Αντώνη Βουτσινού και των υπόλοιπων συλληφθέντων

της Νατάσας Κεφαλληνού

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών βρέθηκαν στους δρόμους της Αθήνας και όλης της Ελλάδας την Κυριακή 12/2/2012, λέγοντας όχι στο νέο Μνημόνιο, απαιτώντας να πέσει η πραξικοπηματική κυβέρνηση των Παπαδήμ(ι)ων. Την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή, 199 βουλευτές από τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου έλεγαν «ναι σε όλα»: στην κατακρεούργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων, στη διάλυση των εργατικών κατακτήσεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Χωρίς καμία νομιμοποίηση, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι ίδιοι είναι οι «μειοψηφίες» κατέφυγαν στο μόνο μέσο που τους έχει απομείνει για την επιβολή της βάρβαρης πολιτικής τους: στην καταστολή. Η κυβερνητική – αστυνομική επίθεση στην τεράστια διαδήλωση στην Αθήνα ενορχηστρώθηκε από πολύ νωρίς, με μοναδικό στόχο να μην κατέβει ο κόσμος στο δρόμο. Ο «χημικός πόλεμος» κράτησε για πολλές ώρες. Οι προσαγωγές (προληπτικές ή μη), πολλές απ’ τις οποίες αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις, έφτασαν τις 171!!! Το Σύνταγμα μετατράπηκε σε «άβατο» για τους διαδηλωτές. Μπροστά τους όμως βρήκαν την ηρωική αντοχή χιλιάδων εργαζομένων και νέων, που δεν εγκατέλειπαν το δικαίωμα να διαδηλώσουν παρά την αστυνομική βία.

Τελικά στις 10 μ.μ. η ΕΛΑΣ έβαλε σε εφαρμογή το «σχέδιο εκκαθάρισης» του Συντάγματος. Με τα ΜΑΤ να κάνουν έφοδο ρίχνοντας χημικά και κρότους λάμψης, περικυκλώνοντας μεγάλα μπλοκ (σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λπ.), χτυπώντας λυσσασμένα όποιων έβλεπαν μπροστά τους «έτρεξαν» τους χιλιάδες συγκεντρωμένους προς τη Μητροπόλεως, τη Φιλελλήνων και την Ερμού. Στην Ερμού, και ενώ έτρεχε ο κόσμος να σωθεί, συνελήφθη αναίτια και κατόπιν τρικλοποδιάς που του έβαλε …όργανο της τάξης, ο συνδικαλιστική φοιτητής, και μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου του Μαθηματικού της Αθήνας, Αντώνης Βουτσινός, ο οποίος βρίσκονταν στην περιφρούρηση των μπλοκ. Ο αγωνιστής μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ μαζί με εκατοντάδες άλλους προσαχθέντες. Αμέσως συγκεντρώθηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ δεκάδες άτομα διαμαρτυρόμενοι για τις αναίτιες και παράνομες συλλήψεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στους προσαχθέντες δεν επιτράπηκε να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς και τους δικηγόρους τους.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αστυνομίας 92 από τους 171 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, αφού έγινε εξακρίβωση στοιχείων (και καταγράφηκαν διάφορα στοιχεία τους π.χ. ηλικία, επάγγελμα κ.λπ.). Οι υπόλοιποι συνέχιζαν να κρατούνται παράνομα, χωρίς να ξέρουν τον λόγο και χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με δικηγόρους, όπως είναι το νόμιμο δικαίωμα τους. Τελικά μετά από πολλές ώρες, και αφού φαίνεται πως τα «μαγείρεψαν» κατά πως τους συμφέρει, 79 προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι περισσότεροι εκ των συλληφθέντων (ανάμεσα τους και ο Αντώνης Βουτσινός ) είναι νέοι μεταξύ 19-29 ετών, ενώ συμπεριλαμβάνονται και 3 ανήλικοι. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν κατά περίπτωση αφορούν πλημμελήματα (διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, αντίστασης, εξύβρισης) αλλά και κακουργήματα.

Περίπου 17 ώρες μετά από τη σύλληψη τους (δηλ. στις 3 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας) επετράπη στους συλληφθέντες να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους. Οι 36 εξ αυτών οδηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον Εισαγγελέα, και πιο συγκεκριμένα οι 10 παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο, κατηγορούμενοι για κλοπή σε βαθμό πλημμελήματος. Στο Αυτόφωρο, επίσης, παραπέμφθηκαν για διατάραξη οικιακής ειρήνης και 23 άτομα και ο ένας ανήλικος, που συνελήφθησαν για απόπειρα κατάληψης του δημαρχείου της Αθήνας.
Οι υπόλοιποι δύο συλληφθέντες που είναι ανήλικοι παραπέμφθηκαν σε ανακριτή. Απ’ αυτούς ο ένας κατηγορείται για κατοχή εκρηκτικών σε βαθμό κακουργήματος, απόπειρα σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης ενώ ο δεύτερος για κλοπή. Οι υπόλοιποι συλληφθέντες, όπως και ο Αντώνης Βουτσινός, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Τρίτη.

Δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ήδη έχουν καταρτιστεί από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και οργανώσεις της Αριστεράς στα οποία καταγγέλλονται οι αναίτιες και παράνομες συλλήψεις και ειδικότερα η σύλληψη του Αντώνη Βουτσινού (Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου, Φυσικομαθηματικής Σχολής κ.λπ.), ενώ απαιτείται η άμεση απελευθέρωση και απόσυρση όλων των κατηγοριών από τον συνδικαλιστή Αντώνη Βουτσίνου και τους υπόλοιπους συλληφθέντες. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία τονίζεται: «Ο σύντροφος συνελήφθη μέσα στα μαζικά μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων, ενώ οι πραιτοριανοί του κ. Παπουτσή επιτέθηκαν στο συγκεντρωμένο κόσμο στην Πλατεία Συντάγματος. (…) Πρόκειται για μια παραδειγματική, τρομοκρατική σύλληψη, σε ένα αγωνιστή του κινήματος, μέσα σε μαζικά μπλοκ συλλογικοτήτων και συνδικαλιστικών φορέων, που έχει σαν στόχο την καταστολή και τρομοκράτηση των αγωνιζόμενων».

Την Τρίτη στις 10 π.μ. καλείται συγκέντρωση συμπαράστασης στην Ευελπίδων, όπου περνάει από Εισαγγελέα ο Αντώνης Βουτσινός και άλλοι συλληφθέντες. 

Πηγή: natasa kefallinoy

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.