Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Προσαγωγές και απειλές αντί για μισθούς στο «Χατζή»

Ελεύθεροι αφέθηκαν πριν από λίγο όλοι οι συλληφθέντες, αφού πρώτα υπέγραψαν το κατηγορητήριο και παραπέμπονται σε τακτική δικάσιμο, με τις κατηγορίες της απρόκλητης βίας και της διατάραξης  κοινής ειρήνης. μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται 4 εργαζόμενοι, 3 συνδικαλιστές και ένας φοιτητής. Το απόγευμα θα γίνει συνέλευση των εργαζομένων και των αλληλέγγυων στο κατάστημα, για να αποφασιστεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Συλλήψεις πραγματοποίησε το πρωί η αστυνομία στο κατειλημμένο από εργαζόμενους ζαχαροπλαστείο Χατζής στην Θεμ. Σοφούλη. Οι εργαζόμενοι που από τα μέσα Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χθες σε κατάληψη του καταστήματος διεκδικώντας τα δεδουλευμένα πέντε μηνών, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που τους οφείλει ο εργοδότης. Οι 8 προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο ΑΤ Καλαμαριάς. Να σημειωθεί ότι η αστυνομία επενέβη μετά από εισαγγελική παρέμβαση. Έξω από το αστυνομικό τμήμα έχουν συγκεντρωθεί αλληλέγγυοι ενώ επαφές πραγματοποιούν συνδικαλιστές του Εργατικού κέντρου με τον αστυνομικό διευθυντή ζητώντας την απελευθέρωση των προσαχθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργοδότης δεν αποσύρει την μήνυση που υπέβαλε ενάντια στους εργαζόμενους ενώ παράλληλα μηνύσεις ετοιμάζονται να καταθέσουν και οι συνδικαλιστές εναντίον του εργοδότη.

Το κατάστημα "Χατζής" Καλαμαριάς (Θεμ.Σοφούλη 73)


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα των εργαζομένων στο Χατζή η εταιρεία όλα τα προηγούμενα χρόνια έβγαλε εκατομμύρια  ευρώ αλλά «εδώ και 2 χρόνια εκμεταλλευόμενη την κρίση και την ανεργία δε μας πληρώνει κανονικά, σε σημείο να μας χρωστάει έως και 5 μισθούς, επιδόματα, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.» Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμη ότι η εταιρεία έχοντας συσσωρεύσει χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε Δημόσιο και Ι.Κ.Α. και εργαζόμενους δρομολογεί την ίδρυση μιας νέας εταιρείας. έτσι ώστε μεταβιβάζοντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της παλαιάς στην νέα, να κάνει στάση πληρωμών στην παλιά, πτωχεύοντας την και έτσι να αποφύγει την αποπληρωμή όλων των χρεών.

Όπως αναφέρουν ακόμη εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην κατάληψη ο εργοδότης όλο το προηγούμενο διάστημα εκμεταλλευόταν τη κρίση για να μη τηρεί την εργατική νομοθεσία. Δηλαδή απασχολούσε προσωπικό χωρίς πρόσληψη ή με 12 ένσημα το μήνα που δουλεύουν όμως 6ημερο. Επίσης ανάγκαζε το προσωπικό να υπογράφει μαζί με την πρόσληψη και το έντυπο της οικειοθελούς αποχώρησης με ανοιχτή ημερομηνία, έτσι ώστε να μην είναι αναγκασμένος να καταβάλλει αποζημιώσεις σε περίπτωση που θελήσει να απολύσει.

Τις τελευταίες μέρες αφού έκλεισε το ένα από τα τρία ιδιόκτητα καταστήματα που βρίσκεται στην Καμάρα σταμάτησε και τη λειτουργία του εργοστασίου στο Λάκωμμα Χαλκιδικής μεταφέροντας μέρος του προσωπικού στο κατάστημα της οδού Βενιζέλου. Παράλληλα προχώρησε σε 4 απολύσεις και σύμφωνα με τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημαπρόκειται  να απολύσει και άλλους. «Όσους «τυχερούς» δεν απολύσει- στην καινούρια εταιρεία με συμβάσεις-ντροπής μερικής απασχόλησης, με μισθούς των 400 ευρώ και με 12ωρη απασχόληση καθημερινά, δουλεύοντας αργίες, βράδια και Κυριακές» σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους τονίζοντας ότι «για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαμε να καταφύγουμε στην επίσχεση εργασίας από τα μέσα Δεκεμβρίου, αφού για εμάς πλέον είναι θέμα επιβίωσης. Καταλάβαμε το κατάστημα Καλαμαριάς (Θεμ.Σοφούλη 73) ώστε να εμποδίσουμε τον εργοδότη να κλείσει κι άλλο κατάστημα παίρνοντας όλα τα μηχανήματα

« Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αντιμέτωποι με εξώσεις από τα σπίτια μας, κάποιοι άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες και κάποιοι άλλοι που μεγαλώνουν παιδιά δεν έχουν να τους προσφέρουν ούτε τα απαραίτητα. Έχουμε κινηθεί νομικά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας. Αντίθετα ο εργοδότης συνεχίζει αδιάφορος, καταπατώντας τα εργατικά μας δικαιώματα. Μάλιστα χτες πρώτη μέρα της κατάληψης αντί να μας δώσει τα δεδουλευμένα μας, επιχείρησε να μας τρομοκρατήσει, φωνάζοντας την αστυνομία και καλώντας τον εισαγγελέα επιχειρώντας τη δίωξή μας» δηλώνουν τέλος οι εργαζόμενοι καλώντας σε αλληλεγγύη και συμπαράσταση.

Πηγη: alterthess.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δεν επιτρέπονται σχόλια υβριστικού και ρατσιστικού περιεχομένου.